Vad copiii culoarea pielii?

Traim intr-o lume diversificata, cu oameni de toate culorile, formele si marimile. Copilul tau observa aceste diferente. Afla cum il poti ajuta sa devina o persoana toleranta.

 

Rasismul este un subiect delicat si greu de discutat cu oricine. Cu toate acestea, este o tema importanta de abordat cu micutul tau.

Sunt persoane care spun ca cei mici vad dincolo de culoarea pielii, ca, pentru ei, oamenii si copiii nu au culori. Acest lucru este gresit. Copiii observa diferentele de culoare ale pielii, doar ca nu judeca alte persoane dupa acest criteriu. Nu se nasc cu un fundament rasist, ci preiau din mediul inconjurator.

Aici intervin parintii. Este datoria noastra sa ii invatam pe copiii nostri ca pielea are culori diferite, dar ca aspectul fizic nu defineste o persoana. Ideea de baza este ca, desi suntem unici cu totii, in acelasi timp, suntem si egali.

Aparitia prejudecatilor si a stereotipiilor

In trecut, oamenii credeau ca prejudecatile rasiale si religioase erau innascute. Se considera ca cei mici mosteneau aceste gandiri de la parintii lor. In zilele noaste, acest argument pare o gluma. Totusi, ca in orice mit, exista un sambure de adevar: desi nu genetic, copiii ajung sa isi insuseasca foarte usor principiile parintilor si ale celor din jur despre un anumit subiect.

Prejudecatile isi fac aparitia in gandirea copiilor ca urmare a influentelor sociale si culturale ale mediului in care traieste. Astfel, aceste influente ajung sa le ghideze propriul mod de a gandi.

Stereotipurile reprezinta o opinie fixa pe care cineva si-o formeaza despre ceva sau altcineva, fara a cunoste suficient de multe lucruri despre el, fara vreo justificare anume. Aceste idei preconcepute nu tin doar de culoarea pielii. Ele implica diferite aspecte ale omului: varsta, religie, sex, aspect fizic, abilitati mentale, orientare sexuala, venituri, statut social etc.

Cele mai importante medii din care copiii pot invata stereotipuri sau prejudecati sunt internetul, televizorul, scoala, anturajul, jocurile video etc. Ele nu se invata asa cum micutul ar invata o lectie, dar iau nastere din interactiunile cu alti oameni.

Copiii devin constienti de apartenenta la un grup si de regulile implicate inca de la gradinita. Atunci, micutii isi descopera identitatea sexuala si fac diferenta intre fete si baieti. Abia la scoala incep sa observe diferentele de culoare si etnie. Pe parcursul vietii, ajung sa isi formeze prejudecati culturale si incep sa stabileasca chiar ei reguli pentru grupul din care fac parte.

Oricat de tolerant ai incerca sa cresti un copil, el se va lovi, la un moment dat, de prejudecati pe masura ce le va experimenta. Iata care sunt mediile din care invata copiii cele mai frecvente prejudecati:

•    de la televizor;
•    din jocuri video;
•    de pe internet;
•    de la scoala;
•    din familie;
•    din reclame;
•    din carti etc.

Cum iti ajuti copilul?

In primul rand, nu ocoli subiectul. Multi parinti au impresia ca, daca vorbesc despre rasism, isi vor influenta copilul si il vor face constient de fenomenul discriminarii. Explica-i despre diferente si toleranta. Este indicat sa auda aceste lucruri de la tine pentru ca si le va insusi mai usor.

Profita de momentul in care chiar cel mic de intreaba despre culorile diferite de piele pe care le vede in jur. Daca acest lucru nu apare insa, poti aplica situatii reale de viata.

De exemplu, merele: unele sunt rosii, altele verzi, altele galbene; unele sunt mici, altele mari; dar toate sunt la fel de bune si arata la fel inauntru. Spune-i ca asa se intampla si cu oamenii: unii sunt mai inalti, altii mai scunzi, unii au culoarea pielii alba sau neagra, dar, in interior, toti suntem la fel.

De la o anumita varsta, va trebui sa dai si exemple concrete. In alte cuvinte, adapteaza aceasta prelegere la varsta copilului.

De exemplu, poti vorbi, in termeni simpli, despre istoria sclaviei. Sau ii poti prezenta oameni de diferite culori ale pielii care lucreaza impreuna, care au copii impreuna, care sunt prieteni, dintre persoane sau vedete, personaje imaginare sau chiar cunoscuti ai familiei.

Apoi, incurajeaza diversitatea sociala a copilului tau. Sprijina-l in incercarea de a lega prietenii cu altii de varsta lui, de rase si etnii diferite.

De asemenea, vorbeste-i despre culturile diverse din aceasta lume.

Nu in ultimul rand, este esential sa fii un model pentru copilul tau. Evita sa etichetezi oamenii, nu ii discrimina din niciun punct de vedere. Nici pe cei din jurul micutului nu ii lasa sa faca astfel de remarci.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto: Parents.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s