Cum este glicemia influentata de efortul fizic

Cum este glicemia influentata de efortul fizic

Atat in situatii de suprasolicitare, cat si in momente de lipsa de activitate, efortul fizic poate influenta valorile glicemiei la copii si la adulti. In aceasta editie Traieste Sanatos cu Simona, iti vorbim despre ce valori poate avea glicemia si ce inseamna daca nu ne incadram in limitele normale.

Prin efort fizic, intelegem atat practicarea unui sport, cat si mersul pe jos sau datul cu aspiratorul prin casa. La polul opus, bineinteles, regasim sedentarismul, adica lipsa de activitate. Oricare dintre aceste situatii poate influenta valorile glicemiei, in bine sau in rau, crescand glicemia sau scazand-o.

Glicemia reprezinta nivelul glucozei din sange. In mod normal, ar trebui sa fie intre 60 si 115”, explica dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva.

Ideal ar fi sa ne mentinem glicemia intre 70 si 105. Sub valoarea minima, se ajunge la hipoglicemie, caz in care apar manifestari precum ameteala, transpiratie profunda, senzatie acuta ca ai manca ceva dulce, tremurat, epuizare. Hipoglicemia apare atunci cand ne suprasolicitam, facand eforturi fizice prea mari, si cand nu ne hidratam.

Cand glicemia creste peste 120, deja vorbim de hiperglicemie, caz in care se poate ajunge la diabet zaharat. Sedentarismul este una dintre principalele cauze ale hiperglicemiei.

Mai multe despre valorile glicemiei la copii si la adulti poti afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s