Cand ar trebui sa faci primul control ortodontic?

Ca parinte, iti doresti tot ce e mai bun pentru copilul tau, iar asta include si un zambet sanatos si frumos. Afla de la Medicii DENT ESTET 4 Kids cand ar trebui sa iti duci micutul la dentist pentru prima data si multe alte sfaturi folositoare!

Primul pas in acest scop este sa mentii o ingrijire orala corespunzatoare pentru copilul tau. Specialistii in stomatologia pedriatica de la DENT ESTET 4 Kids recomanda ca prima vizita la dentist sa aiba loc in jurul varstei de un an, atunci cand dintii de lapte erup. Atunci, medicul poate semnala daca exista probleme cu dezvoltarea dintilor si a arcadelor.

Specialistii ne atrag atentia si asupra primului control ortodontic care nu trebuie sa aiba loc mai tarziu de varsta de 7 ani. Pentru un zambet sanatos pe termen lung, dintii si maxilarele copilului tau trebuie sa fie aliniate, adica sa aiba o muscatura corecta. Pana la 7 ani, dintii se dezvolta suficient de mult pentru ca medicul sa poata semnala probleme subtile ale muscaturii si alinierii dintilor.

Medicii ortodonti urmeaza doi ani de cursuri de specializare suplimentare dupa absolvirea facultatii de medicina dentara pentru a dobandi tehnicile corecte de aliniere si indreptare a dintilor. Acestia se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si tratarea iregularitatilor dentare si faciale.

Care este momentul potrivit pentru inceperea tratamentului ortodontic?

Problemele ortodontice isi gasesc cea mai eficienta rezolvare atunci cand sunt tratate mai devreme. In general, tratamentele pentru astfel de probleme incep intre varstele 9-14 ani.

Daca in urma controlului este recomandata inceperea unui astfel de tratament, medicul ortodont iti poate sugera si care este cea mai potrivita perioada de tratament. Acest lucru ii ofera medicului cele mai bune sanse de a:

– ghida cresterea maxilarelor;
– diminua riscul de traumatism in cazul dintilor frontali iesiti in fata;
– corecta obiceiurile vicioase;
– imbunatati intregul aspect facial si increderea in sine a copilului tau;
– reaseza dintii permanenti intr-o pozitie favorabila;
– imbunatati modul in care se intalnesc buzele.

Semnele unei muscaturi gresite

Nu toate problemele ortodontice sunt usor de depistat. Chiar si dintii drepti pot avea probleme de muscatura. Iata ce indicii pot sugera existenta unei astfel de probleme:

• schimbarea timpurie sau tarzie a dintilor de lapte;
• dificultate la mestecare sau muscatura;
• respiratia orala;
• obiceiul vicios de a suge degetul sau alte obiecte;
• dinti inghesuiti sau nealiniati;
• raporturi gresite intre cele doua maxilare;
• muscatura involuntara a obrajilor;
• dinti iesiti in fata;
• intalnirea gresita a dintilor de pe cele doua arcade dentare;
• un aspect facial nearmonios;
• scrasnirea dintilor;

Tratamentul ortodontic poate include:

– Brackets pentru ancorarea aparatelor ortodontice
– Elastice pentru a ghida corectia muscaturii
– Dispozitiv peri-cranian tip Headgear cu ajutorul caruia sunt aplicate forte ce ghideaza si corecteaza cresterea fetei si a maxilarelor
– Aparate dentare fixe sau mobile pentru antrenarea muschilor oro-faciali

Ofera-i un zambet sanatos copilului tau!

Dintii corect aliniati nu numai ca arata bine, ei sunt esentiali pentru sanatatea generala. Statisticile arata ca 1 din 2 adolescenti romani are nevoie de aparat dentar. Chiar daca nu toti copiii au probleme ortodontice, o vizita la medicul ortodont la timp poate preveni aparitia unor complicatii anevoiase pe termen lung.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s