Oricat de mult ne-am dori ca micutii nostri sa spuna numai adevarul, va veni si acel moment in care ii vom surprinde cu o scorneala. Iar acel moment se va intampla mai devreme decat te astepti. La Parinti de Pici, vorbim despre varstele la care apare minciuna la copii si ce sa faci cand iti prinzi prichindelul mintind.
Chiar daca la inceput sunt mai degraba amuzanti decat convingatori, cei mici invata sa minta chiar de la varsta de doi ani, atunci cand incep sa nege ca au facut diverse nazbatii.
In jurul varstei de trei ani, copiii sunt in stare sa inventeze si minciuni albe – sunt acele minciuni permise din punct de vedere social – cum ar fi sa para incantati de un cadou primit, desi nu le place deloc.
Iar minciunile devin din ce in ce mai elaborate si mai originale pe masura ce piticul creste si isi dezvolta imaginatia.
Minciuna la copii n-ar trebui sa ne ingrijoreze prea mult, intrucat este ceva firesc in dezvoltarea cognitiva si sociala a celor mici. Unii psihologi considera chiar minciunile nastrusnice o dovada a unui IQ ridicat.
Totusi, este bine sa nu iti lasi piciul sa se obisnuiasca mintind. Despre cum faci asta, iti spunem acum, la Parinti de Pici.