Daniela Palade Teodorescu: Divortul – O calatorie de redefinire

Daniela Palade Teodorescu: Divortul – O calatorie de redefinire

La Happy Music cu Ruxandra si Marius, am invitat-o pe Daniela Palade Teodorescu, redactor sef la revista Cariere si membra in boardul Asociatiei Calatoria Divortului. Impreuna, am povestit despre ce inseamna divortul in familiile cu copii, am aflat statistici despre familiile monoparentale si am discutat despre metodele prin care pot fi sprijiniti parintii divortati. Daca nu ai prins interviul, asculta podcastul aici.

Potrivit Danielei, Asociatia Calatoria Divortului isi propune sa ia in primire si sa aiba grija si sa ii calauzeasca pe cei care se afla in pragul deciziei de a divorta sau care se afla imediat dupa aceasta decizie. Asociatia ofera sprijin psihologic, consiliere juridica si chiar sustinere pe plan social.

Divortul este o trauma pe care fiecare si-o asuma in functie de personalitatea sa. E o calatorie si partea pozitiva a acestui demers este faptul ca aceasta calatorie se refera la a te cunoaste pe tine mai bine, pentru ca e o incercare care te pune fata in fata cu limitele tale, cu fricile tale, cu neputintele tale. Si, intr-un final, mai devreme sau mai tarziu, afli ca, de fapt, esti o persoana puternica”, ne-a explicat Daniela Palade Teodorescu.

Ea insasi trecuta printr-un divort, jurnalista vede acest proces ca fiind o ocazie de redefinire pe toate planurile vietii – si emotional, si social, si parental. „Primii 2-3 ani sunt cumpliti – persoanele care se afla imediat dupa au mare nevoie de sprijin, de consiliere, si au nevoie de aceasta socializare cu persoane care se afla in aceeasi situatie”, a povestit ea. „Pe mine personal, m-a ajutat enorm sa ma adun cu oameni care erau in aceeasi situatie.”

In interviu, Daniela ne-a vorbit despre cum a luat decizia sa divorteze acum aproape 7 ani, cum s-a schimbat in urma acestei etape din viata sa, despre ce duce la un divort si cum este divortul perceput, in general, de copiii familiei. Te invitam sa asculti podcastul si sa citesti statistici despre divortul in Romania, mai jos.

Scopul acestui material redactional este de a informa parintii. Credem ca un parinte bine informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Informatiile transmise de intervievat reprezinta parerea personala a acestuia, nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.

Divortul in Romania

  • Potrivit statisticilor, cam 1 din 5 familii este monoparentala. „Este un procent foarte mare si eu cred ca sunt mult mai multe decat atat – erau declarate doar familiile casatorite”, explica Daniela Palade Teodorescu.

  • Dintre parintii singuri, procentul de mame este mult mai mare (peste 95%) decat cel al tatilor care isi cresc copiii.

  • Pentru femeile abuzate, adaposturile in Romania sunt foarte putine – sunt cateva mii de locuri, in conditiile in care nevoia este de zeci de mii.

  • Cele mai multe victime ale violentei domestice raman in casnicii toxice si in relatii toxice tocmai pentru ca ele cred ca nu mai au nicio iesire, ca depind de omul acela, de banii lui, de situatia lui sociala, si sunt paralizate.

  • Organizatia Salvati Copiii a aratat ca, in Romania, au fost diagnosticati 150.000 de copii cu depresie, multe cazuri fiind asociate cu tensiunile din familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s