Jocul de Luni: Jocuri ce implica simtul vizual

Jocul de Luni: Jocuri senzoriale – Simtul vizual

In rubrica saptamanala Jocul de Luni, de la Happy Music cu Ruxandra si Marius, Adriana Mitu vine cu idei de jocuri senzoriale. In aceasta saptamana, vorbim despre jocuri care le antreneaza copiilor simtul vizual, activitati prin care cei mici vor putea privi altfel lumea din jurul lor.

Este foarte important sa-l ajutam pe copil sa priveasca, sa cerceteze si sa examineze cu atentie, nu doar sa vada. Noi vedem multe lucruri in jurul nostru, insa, de multe ori, nu observam mare lucru. Fie pentru ca nu avem vreme, fie pentru ca a cerceta o floare, o rosie, o piatra si a-i vedea toate detaliile nu se afla in topul prioritatilor noastre.

Copilul are nevoie sa cerceteze mediul din jurul sau, sa cunoasca, astfel dezvoltandu-si curiozitatea si interesul. Pentru a se defini pe sine, separat de lumea din jurul sau, are nevoie sa cunoasca aceasta lume.

[Vezi si: Jocuri senzoriale – Simtul tactil]

Asculta ce jocuri pentru simtul vizual propune Adriana Mitu si citeste regulile lor mai jos.

Jocuri senzoriale – simtul vizual:

Lumea privita de aproape

Alegeti impreuna mai multe tipuri de lucruri: flori, fructe, pietre, obiecte din plastic si asa mai departe. Folositi o lupa pentru a cerceta fiecare lucru in parte. Invita-l pe copil sa descrie ceea ce vede, cum arata, cum se vede lucrul respectiv atunci cand este privit fara lupa si apoi cu lupa.

Jocuri pentru dezvoltarea coordonarii mana-ochi

Pentru prescolari este esential sa-si dezvolte aceasta abilitate. Poti face diferite jocuri prin care cel mic sa sorteze anumite obiecte, de diferite dimensiuni, precum niste bilute colorate, pe care sa le pescuiasca dintr-un lighean cu apa si sa le aseze pe culori intr-o cutie alaturata. Pentru copiii mai micuti, poti folosi jucarii din lemn, in care copilul pune o forma geometrica in locul potrivit.

Priveste un lucru diferit

Alege diferite tipuri de obiecte si apoi invita-l pe copil sa le priveasca prin: geam, apa, celofan, printr-o oglinda. Apoi, roaga-l sa priveasca lucrurile din perspective diferite: de aproape, de departe, de jos in sus. Ultimul pas va fi ca cel mic sa „priveasca” lucrul respectiv cu mainile, tinand ochii inchisi.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s