Oare cum functioneaza memoria copilului in primii ani de viata? Daca ne uitam la cat de putin ne amintim din propria copilarie timpurie, am fi tentati sa spunem ca prichindeii nu au o capacitate de retinere prea mare. Insa micutii nostri chiar au amintiri. Doar ca si le exprima altfel. La Parinti de Pici, vorbim despre memorie ca element in dezvoltarea bebelusului.
Este adevarat ca putini sunt cei care, la varsta adulta, isi mai pot aminti de momentul diversificarii sau de cuvintele stalcite sau de primii pasi. Insa memoria prichindeilor functioneaza altfel in primii ani de viata.
Evenimentele nu le raman picilor in minte asa cum ne raman noua. Mai degraba, cei mici retin sunete, mirosuri, stari si, foarte important, emotii. Memoria emotionala este, de fapt, cea mai importanta in dezvoltarea bebelusului, in primii ani de viata. Ceea ce micutul tau simte ii influenteaza foarte mult parerea despre el insusi si viziunea asupra lumii.
In alta ordine de idei, gandeste-te ca mintea copilului tau, in primii ani de viata, are parte numai de experiente noi, care trebuie retinute. De exemplu, simplul fapt ca apuci un creion a fost mult timp exersat si, implicit, memorat de creierul tau, in copilaria timpurie.
Mai multe despre dezvoltarea bebelusului si fascinanta sa memorie ne spune mamica Georgiana, acum, la Parinti de Pici.