Despre emotii: Rusinea la copii

Despre emotii: Rusinea la copii

Rusinea este un sentiment strans legat de increderea in sine, stima de sine si aprecierea propriei valori. Adultii de astazi au fost invatati sa le fie rusine de multe situatii si continua sa transmita aceste lectii mai departe. Ce efecte are rusinea la copii? Cum ne schimbam atitudinea fata de aceasta emotie? Afla raspunsurile la Meditatii pentru parinti.

„Rusinea are legatura cu ceea ce suntem, cu cine suntem, cu imaginea noastra de sine. In momentul in care ne simtim rusinati, inseamna ca noi suntem rusinati pentru ceea ce suntem”, explica Adriana Mitu, facilitator de programe pentru copii si adolescenti.

Stim cu totii mesajele de rusine cu care am fost crescuti:

  • E rusinos sa faci asta!
  • Sa iti fie rusine!
  • Mi-e rusine cu tine!

Rusinea nu ofera copilului oportunitatea de a indrepta. Ii transmite copilului mesajul ca este neadecvat prin ceea ce este”, mai spune Adriana Mitu.

Iar rusinandu-ne constant copiii pentru a obtine ceea ce noi consideram a fi un comportament bun, nu facem decat sa ii trimitem intr-una din doua extreme:

  • fie devin timizi, introvertiti, evita sa incerce lucruri noi;
  • fie le accentueaza furia, agresivitatea.

Despre impactul pe care il are rusinea asupra copiilor nostri iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.

Citeste mai multe despre Colectia ABC-ul povestilor terapeutice, aici: http://adrianamitu.com/carti/pachete-terapeutice-poveste-si-puzzle/.

Acest material face parte din campania Gradinite fara Bullying.

#gradinitefarabullying #scolifarabullying #sanatateemotionala


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s