Diversificarea la bebelusi: Alimente interzise in primul an de viata

Diversificarea la bebelusi: Alimente interzise in primul an de viata

Incepand cu varsta de 6 luni, potrivit recomandarilor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in dieta zilnica a bebelusului ar trebui introduse treptat diverse alimente din categorii diferite cum ar fi cereale, legume sau fructe. Cu alte cuvinte, de la 6 luni poti incepe diversificarea.

Studiile au demonstrat faptul ca laptele matern sau formulele de lapte asigura nutrientii necesari bebelusului pana la varsta de 6 luni, urmand ca dupa aceasta perioada sa fie incercate pe rand si alte alimente.

Exista insa si situatii in care pot fi introduse chiar la 4 luni si jumatate – 5 luni supele de legume sau anumite fructe cum ar fi perele sau merele. Un lucru important de mentionat este faptul ca alaptarea poate fi continuata chiar daca ai inceput diversificarea alimentatiei, insa ea trebuie restransa la doar 2 mese pe zi – dimineata si seara.

Unele mamici considera ca, dupa o anumita varsta, pot sa dea bebelusului orice de mancare pentru ca este „destul de mare”. Specialistii ne avertizeaza insa asupra unor alimente care nu ar trebui sa se regaseasca sub nicio forma in alimentatia unui bebelus, mai ales daca vorbim de unul cu o varsta mai mica de 1 an.

Iata ce alimente sunt interzise cu desavarsire in primul an de viata al bebelusului:

Albusul de ou

Oul constituie o sursa foarte buna de nutrienti pentru bebelusi, dar ar fi bine sa eviti sa ii dai celui mic albus de ou cel putin pana la varsta de 1 an pentru ca acesta poate determina aparitia unei alergii. Prin urmare, bebelusului i se va introduce in alimentatie doar galbenusul, foarte atent preparat. Chiar daca gabenusul mai moale este mai usor de digerat de copii, acesta poate fi contaminat cu Salmonela, motiv pentru care se recomanda fierberea tare a oului. Poti folosi galbenusul oului in diverse piureuri de legume sau la prepararea budincilor.

Anumite fructe precum capsunile, citricele sau fructele de padure

Capsunile, citricele sau fructele de padure se afla pe lista alimentelor interzise cel putin pana la varsta de 1-2 ani pentru ca pot produce alergii. Citricele ar trebui cu atat mai mult evitate cu cat au un nivel ridicat de aciditate si pot duce la aparitia problemelor digestive si la eruptii cutanate. Chiar daca sunt bogate in vitamina C, se recomanda sa se amane introducerea citricelor in alimentatia bebelusului. Desigur, acest lucru poate sa difere de la un bebelus la altul, motiv pentru care este bine sa porti o discutie cu medicul pediatru in legatura cu fructele care pot fi introduse in dieta bebelusului.

Carnea de porc

Carnea de porc este destul de greu de digerat si de un adult, sa nu mai vorbim de copii, motiv pentru care ea este interzisa pana la varsta de 3-4 ani. In plus, carnea de porc contine destul de multe toxine, bacterii si virusi, care ar putea afecta sanatatea celui mic. Mai multe detalii despre pericolul consumului de carne de porc si motivele pentru care nu ar trebui sa se regaseasca in alimentatia unui bebelus poti gasi pe diversificarealabebelusi.ro!

Alte alimente interzise in primul an de viata al bebelusului sunt: pestele alb sau oceanic, fructele de mare, mierea de albine (poate produce botulism), laptele de vaca (are prea multe proteine), condimente (in special sare sau zahar), fructe si legume care au fost stropite cu tot felul de pesticide, nuci, migdale sau alune, mezeluri sau produse din carne afumata, produse nepasteurizate.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s