Greselile parintilor in educatia copiilor

Greselile parintilor in educatia copiilor

Aproape ca nu exista parinte care sa nu incerce sa-i ofere copilului sau tot ceea ce crede ca este mai bun pentru el. Din pacate insa, nu reuseste acest lucru mereu, iar cele mai mari dintre greselile parintilor apar in educatia copiilor.

Din din exces de zel „parintesc”, fie din insuficienta cunoastere a copilului si a nevoilor sale reale, apar unele greseli, despre care vrem sa vorbim mai pe larg in continuare.

Nu-i lasam sa-si asume riscuri

Mai mult sau mai putin, cu totii am folosit in educarea si cresterea copilului celebrul „glob de sticla”. Nimic mai gresit, spun specialistii, care spun ca privarea copilului de anumite experiente, dar fara a-l pune in pericol, va duce la dezvoltarea unor fobii. In plus, se pare ca asa s-ar incuraja aroganta excesiva si stima de sine scazuta a copilului.

Ii ajutam prea mult

Avand drept motivatie celebra replica: „destul m-am chinuit eu, macar el sa fie multumit”, parintii ii scutesc pe copii de multe responsabilitati. In acest caz, copiii se vor obisnui cu ideea ca adultii sa-i scoata din multe necazuri, iar ca adulti nu vor fi in stare sa infrunte greutatile vietii.

Ii laudam prea mult

Este adevarat ca laudele il fac pe copil sa se simta special, dar este nevoie de control. In cazul in care copiii sunt rasplatiti cu usurinta, iar comportamentul negativ este ignorat, sau incurajat, ca fiind dovada de „desteptaciune”, in cele din urma, acesti copii invata sa triseze, sa exagereze si sa minta.

Recompense dupa merit

Atunci cand in familie sunt mai multi copii, parintii gasesc, de obicei, nedrept faptul pentru a recompensa un singur copil. Astfel de actiuni ne lipsesc de oportunitatea de a arata copiilor ca succesul depinde de propriile noastre eforturi si fapte bune.

Folositi puterea exemplului

Atunci cand le vorbiti, impartasiti cu ei greselile pe care le-ati facut la varsta lor, pentru a-i ajuta sa aleaga decizia corecta, evitand discursurile „sforaitoare” cu privire la efectele negative ale fumatului, consumului de alcool si droguri. Spuneti-le ce simteati atunci cand v-ati confruntat cu anumite situatii, ce v-a ghidat actiunile, care a fost lectia de viata.

Responsabilitate sau independenta?

Responsabilitatea nu are acea „varsta magica” si nu exista nici o reteta universal valabila atunci cand vine vorba de libertatea copilului, dar exista ceva care sa va ajute. In cazul in care prietenii sai sunt mai independenti, atunci ar trebui sa-i oferiti si copilului dvs mai multa libertate.

Nu a zis nimeni ca a fi parinte este ceva usor, dimpotriva. In incercarea noastra de a creste adulti responsabili, sunt multe aspecte de care trebuie sa tinem cont. De aceea, este extrem de important pentru parinti sa nu uite niciodata ca ei sunt principalii „actori” din viata copiilor lor si sa tina cont de cuvintele si actiunile lor in relatiile cu copiii sau cu alte persoane, mai ales atunci cand copiii le sunt alaturi. Prin urmare, straduiti-va sa-i invatati pe copii, sa fiti alaturi de ei, nu doar sa le oferiti o viata mai buna, sperand ca siguranta materiala va compensa absentele dumneavoastra din viata lui. De asemenea, deveniti mentorul lor, nu doar un robotel bine programat.

Articol realizat de https://roluleducatiei.ro/.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s