Cum sa personalizezi povesti terapeutice pentru copii

Cum sa personalizezi povesti terapeutice pentru copii

Daca piciul tau se confrunta cu niste evenimente in viata sa, il poti ajuta construind niste povesti terapeutice pentru copii. Este foarte simplu, chiar daca nu esti scriitor. Iti spunem cum, la Meditatii pentru parinti.

Povestea terapeutica este o poveste care ajuta si la vindecare si la invatare”, explica Adriana Mitu, autoare de povesti terapeutice pentru copii. „Pentru ca o poveste vine la pachet cu o anumita morala, cu anumite solutii pe care personajul, prin intamplarile pe care le strabate, reuseste sa le gaseasca.

Astfel de povesti sunt mai speciale, intrucat il ajuta pe copil sa integreze anumite experiente de viata si sa isi rezolve singur anumite episoade traumatice.

Dar multe dintre aceste povesti terapeutice pentru copii ating subiecte prea generale, dupa cum recunoaste si Adriana Mitu. Pentru ca acestea sa aiba un efect cat mai mare, este ideal ca parintii sa invete cum sa construiasca astfel de naratiuni, pe probleme specifice cu care se confrunta micutii lor.

Descopera cum poti face si tu acest lucru acum, la Meditatii pentru parinti.

Cheia pentru povesti terapeutice pentru copii

Pentru a construi o naratiune care sa rezoneze cu nevoile copilului tau, este important sa pleci de la o problema a sa, nu de la una generala, pe care o au toti copiii. De exemplu, in loc sa vorbesti despre frica de intuneric, ai putea sa vorbesti despre fantoma care „se ascunde” in dulapul copilului tau (daca acesta este cazul). Sau, in loc sa spui o poveste despre agresivitate, poti vorbi despre baietelul care si-a lovit cel mai bun prieten (din nou, daca acesta este cazul).

Poti construi o poveste chiar si de la o imagine sau apeland la propriile fantezii ale copilului tau. Daca el are un prieten imaginar, implica-l si pe acesta in firul epic.

De asemenea, Adriana Mitu recomanda ca aceste povesti terapeutice pentru copii sa nu fie citite inainte de culcare. „Pentru ca, inainte de culcare, citim pe un anumit ton, incercam sa folosim o lumina difuza, astfel incat copilul sa adoarma, si nu este momentul pentru invatare.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s