In primii ani de viata, dezvoltarea emotionala a copilului este extrem de importanta si de speciala. Ce se intampla cand parintele, in loc sa raspunda la nevoia de conectare a bebelusului, il pune pe cel mic in fata ecranului? Afla acum, la Meditatii pentru parinti.
„Copiii au nevoie de conectare inca de cand se nasc. Ei nu stiu sa isi gestioneze emotiile, ei sunt emotie pura, dar pe care nu si-o pot gestiona singuri”, explica psihoterapeuta Vistiana Long.
Conectarea pe care parintii le-o ofera copiilor ii ajuta astfel pe cei mici sa se dezvolte armonios, in plan emotional, fara traume, rani emotionale sau nevoi neimplinite.
Pe de alta parte, stim ca sunt situatii in care nevoile emotionale ale copiilor sunt prea intense pentru parinti. De exemplu, sunt momente in care nu intelegem de ce plang si ce putem face ca sa ii ajutam sa se simta mai bine. In astfel de situatii, poate de teama, poate din exasperare, apelam la desenele animate de la televizor sau la filmuletele haioase de pe Internet.
Dar iata ce influenta au ecranele in dezvoltarea emotionala a micutilor nostri.
Dezvoltarea emotionala sufera din pricina ecranelor
Cand lasi copilul in fata unui ecran, el isi indeplineste artificial nevoia de conectare si nu se mai simte in contact cu parintele.
Pe termen scurt, poate ca scapi de niste plansete, dar, pe termen lung, copilul, neprimind legatura emotionala cu parintele, nu va mai fi in contact cu el insusi.
„Ca sa poti sa te conectezi cu copilul, este nevoie sa te conectezi mai intai cu tine, sa poti sa te centrezi”, este sugestia Vistianei. Poti contribui la dezvoltarea emotionala a puiului tau chiar si in momentele in care te exaspereaza, atata timp cat te simti in regula cu tine insuti/ insati.
Descopera mai multe informatii despre influenta ecranelor asupra copiilor, din cea mai recenta editie a studiului Itsy Bitsy – Parintii Copiilor Digitali.