Nu exista copil pe lumea asta care sa nu fi experimentat macar un episod de raceala. Fie ca a fost o forma mai usoara sau una mai agresiva, cu siguranta, raceala ti-a dat de cap, tie ca parinte.
Raceala nu este un motiv de panica si de stres excesiv. Cu exceptia nou-nascutilor, racelile ce-i afecteasza pe copiii sanatosi nu sunt periculoase si dispar chiar si fara un tratament medicamentos.
Peste 200 de virusuri diferite pot provoca aceasta infectie, insa, principalul vinovat pentru producerea racelilor este rhinovirusul. Raceala dureaza, de obicei, o saptamana, insa ea poate persista si mai mult de atat. Antibioticele, care combat bacteriile, nu vor trata racelile copilului tau, motiv pentru care administrarea lor este inutila in astfel de cazuri.
Cum actioneaza virusul racelii?
In general, raceala incepe cu moleseala, stare de apatie, durere de cap si, mai apoi, durere in gat. Durerea in gat survine din cauza unei acumulari de mucus, urmand ca, mai tarziu, micutul sa se confrunte cu o hipersecretie care se poate manifesta mai usor sau mai agresiv, in functie de starea sistemului imunitar.
Atentie! Daca sistemul imunitar al copilului este la cote minime, atunci starea se poate agrava treptat, dezvoltand simptome precum secretii nazale apoase si abundente, stranut, senzatie de oboseala acuta, tuse, durere in gat si, uneori, chiar si febra.
De asemenea, virusul poate afecta sinusurile copilului, gatul, bronhiile si urechile. In plus, micutul se mai poate confrunta cu episoade de diaree si varsaturi.
In functie de agresivitatea virusului, copilul poate prezenta o stare de iritabilitate maxima, dar si dureri de cap si senzatii de sinusuri infundate.
Dupa cateva zile, secretiile nazale apoase se pot transforma in unele mai groase si mai inchise la culoare.
Cum se poate trata o raceala?
In functie de simptomele pe care le prezinta copilul, exista cateva medicamente la care poti apela.
Astfel, daca micutul are nasul infundat si o respiratie greoaie, dar si secretii nazale abundente, poti folosi un produs special pentru copii care sa reduca obstructia nazala, sa indeparteze mucozitatile si agentii infectiosi si care sa imbunatateasca respiratia.
De asemenea, daca copilul se confrunta si cu episoade de febra care dureaza mai mult de trei zile si care depasesc 38,5 grade, atunci ii poti administra si un produs febril, tinand cont de greutatea si inaltimea micutului.
Altfel, pentru ca starea de apatie sa dispara mai repede, organismul are nevoie de multe lichide, de fructe si legume care sa-i intareasca sistemul imunitar.
Gasesti mai multe informatii despre raceala pe racealagripasiviroza.ro, de la Mama de Profesie.