Intre 2017 si 2019 ultramaratonistul Andrei Gligor va alerga 2045 km la sapte dintre cele mai dificile curse de anduranta din lume, incercand sa traga un semnal de alarma privind desertificarea sudului tarii si sa mobilizeze opinia publica sa se alature unui proiect de impact pentru generatiile viitoare, Pădurea Copiilor.
Totul incepe la sfarsitul lunii aprilie, in Namibia, la peste 35 de grade, acolo unde se da startul unei curse de 250 de kilometri prin cel mai vechi desert din lume, desertul Namib. Este doar inceputul unei serii de curse extreme pe toate cele 7 continente, CaliVita 7 Deserts, pe care Andrei isi doreste sa o finalizeze in urmatorii doi ani.
Va fi probabil una dintre poveștile pe care le va spune cu mandrie fiicei lui si mai tarziu nepotilor lui. Andrei Gligor, un ultramaratonist pentru fapte bune, va strabate in pas alergator 7 deserturi si va strange resurse pentru plantarea si ingrijirea de puieti pe 7 hectare de teren degradat din sudul Romaniei.
Andrei a inceput sa alerge in urma cu 6 ani dupa ce s-a refacut in urma unei operatii de ruptura de menisc. Pana atunci nu alergase deloc. Insa a fost de ajuns sa treaca linia de sosire a primului sau maraton (Atena 2011) pentru a se indragosti iremediabil de alergarea pe distante lungi. De la distanta clasica a maratonului (42 de kilometri si 195 m) Andrei si-a indreptat atentia spre curse din ce in ce mai dificile, cu sau fara diferenta de nivel, pe teren accidentat sau pe plat, multe dintre ele de peste 100km.
In 2015, el s-a aventurat in cea mai dificila cursa de pana atunci – Marathon de Sables-250 de km sub arsita desertului saharian, in regim de autosuficienta, pe care a reusit sa ii parcurga de la prima participare. Sportivul a semnalat pericolul desertificarii suprafetelor din sudul tarii, unde exista doar 5% din necesarul de 20% de suprafata impadurita. El a ales sa dedice cursele sale strangerii de fonduri pentru Padurea Copiilor, cu scopul plantarii si ingrijirii de noi paduri care sa reechlibreze factorii de mediu.
Pentru urmatorii doi ani Andrei Gligor si-a propus un proiect extrem de indraznet si anume sa alerge pe fiecare dintre cele sapte continente, intr-unele dintre cele mai dificile curse de anduranta in regim de autosuficienta din lume, cu distante cuprinse intre 250km si 522km.
La cursele de acest tip concurentii alearga timp de o saptamana sau mai bine, cu un rucsac in spate, cantarind aproximativ 10kg, in care au toata mancarea si echipamentul necesar supravietuirii in desert, organizatorii punand la dispozitie doar apa si la nevoie, asistenta medicala.
CaliVita 7 Deserts este programul sau de competitie pentru urmatorii doi ani. El se antreneaza in ritm alert in fiecare zi, atat cat ii permite timpul, inainte si dupa programul de serviciu – lucreaza in domeniul IT. Exclusiv pentru acest proiect Andrei a alergat nu mai putin de 2300km din luna august 2016 si pana in prezent.
Andrei porneste in marea sa aventura in luna aprilie. Se lanseaza intr-o cursa de 250 de kilometri in desertul Namib, cel mai vechi din lume. Va alerga apoi printre stanci, dune si trecatori montane in desertul Gobi in luna iunie (Gobi March – 250km), iar in septembrie va alerga de-a lungul Marelui Canion din SUA la Grand 2 Grand Ultra (273km). In vara anului 2018, atletul va trece prin peisajele fascinante ale traseului Fire& Ice din Islanda (250km), cu ghetari, dune si zone vulcanice. In toamna anului 2018, Andrei va participa la ultramaratonul din desertul Atacama, Chile (250km), cel mai arid desert din lume si apoi The Last Desert, Antarctica (250km), la temperaturi de -30 de grade. In 2019, sportivul va avea de parcurs 522 de km in Australia, traseul cel mai lung din toate cele sapte curse. Vor fi in total 2045 de kilometri alergati pe toate cele 7 continente, intr-unele dintre cele mai ostile medii de pe planeta. (https://www.youtube.com/watch?v=vJ3Uq2jXrh0)
Andrei Gligor incurajeaza o atitudine proactiva cu privire la ameliorarea problemelor de mediu si incurajeaza contributia pentru misiunea sa de a impaduri 7 hectare de teren. Dupa ce trece linia de finish, el isi povesteste cu sinceritate experientele pe site-ul personal: http://andreigligor.ro/ .
Asociatia Padurea Copiilor si-a propus impadurirea a cat mai multe suprafete degradate din sudul Romaniei, prin educarea si implicarea comunitatilor locale.
Fii alaturi de Andrei si Padurea Copiilor si alege sa impaduresti!