In perioada 1–31 martie 2017, in numeroase orase si localitati din Romania si Republica Moldova, se va desfasura Luna pentru viata 2017 – „Ajuta mama si copilul! Ei depind de tine”, avand ca punct culminant Marsul pentru viata 2017 – „Ajuta mama si copilul! Ei depind de tine”, organizat sambata, 25 martie 2017.
Marsul pentru viata este la a VII-a editie nationala. Tema „Ajuta mama si copilul! Ei depind de tine” ofera posibilitatea dezbaterii necesitatii, posibilitatii si eficientei sprijinirii femeilor aflate in criza de sarcina.
La nivel national, aceste manifestari nu au un organizator unic, ci in fiecare oras sau localitate exista organizatori locali independenti, care reprezinta diferite organizatii si institutii pro-viata locale.
Iata cateva aspecte care motiveaza tema aleasa pentru acest an:
Romania ocupa locul a doilea in lume in statistica numarului total de avorturi raportat la populatia actuala(Rusia este pe locul intai): 22.832.650 de avorturi legale, chirurgicale, doar in spitalele de stat, in perioada 1958–iunie 2016, fata de o populatie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.
In conditiile in care civilizatia traditionala si spiritualitatea romaneasca nu au valorizat avortul, numarul urias de avorturi este cauzat de ignorarea problematicii crizei de sarcina si de existenta unei mentalitati publice pro-avort, ambele cu radacini in perioada si in ideologia comunista.
Criza de sarcina
Criza de sarcina apare in momentul in care o femeie ia in considerare intreruperea cursului firesc al sarcinii, care s-ar concretiza prin nasterea copilului si se gandeste la posibilitatea de a face avort. Criza de sarcina se datoreaza unor probleme exterioare carora ea nu reuseste sa le faca fata.
Cel mai des intalnite cauze ale crizei de sarcina sunt:
-
tatal copilului nu isi doreste copilul;
-
tatal copilului o paraseste pe mama;
-
femeia depinde financiar de tatal copilului, care ii cere sa faca avort;
-
femeia traieste intr-o relatie violenta din care nu se poate desprinde;
-
femeia este necasatorita si se teme de ostracizarea din spatiul public daca va naste copilul.
Criza de sarcina este accentuata de presiunea din partea altor persoane pentru a face avort: 64% dintre femeile care au făcut avort s-au simtit presate sa faca avort, potrivit unui studiu publicat intr-o prestigioasa revista medicala.
Mentalitatea pro-avort
Legalizarea avortului la cerere de catre regimul comunist prin Decretul 463 din 1957 nu a avut impact doar asupra persoanelor care doreau sa faca avort, ci a transformat mentalitatea publica si societatea in ansamblu. Asa se explica curba ascendenta a numarului de avorturi in primii ani de dupa legalizarea avortului la cerere in Romania:
-
1958: 112.100
-
1959: 578.000
-
1960: 769.776
-
1961: 859.533
-
1962: 961.679
-
1963: 1.034.987
-
1964: 1.097.932
Prin asocierea „este legal, deci este corect” si prin prezentarea avortului ca o emancipare oferita de comunism femeii in comparatie cu regimul anterior, avortul a fost valorizat pozitiv. Astfel s-a ajuns la o mentalitate publica pro-avort, potrivit careia avortul este optiunea unica, sigura si eficienta in criza de sarcina.
Mentalitatea pro-avort in spatiul public a dus la:
-
lipsa de informare despre deplina umanitate a copilului in fiecare etapa a vietii intrauterine;
-
lipsa de informare despre realitatea dureroasa si complexa a crizei de sarcina;
-
lipsa de sprijinire intr-o masura suficienta a femeii aflate in criza de sarcina;
-
minimalizarea vocilor publice pro-viata si incriminarea acestora ca fiind anti‑femeie.
In aceste conditii, in lipsa informatiei si a sprijinului, femeile sunt practic impinse sa faca avort, iar protejarea vietii copiilor nenascuti este privita ca o dovada de lipsa de civilizatie.
Urmatoarele categorii de avorturi nu sunt raportate în statisticile din România:
-
avorturile care se efectueaza in clinicile particulare;
-
avorturile medicamentoase, prescrise in spitalele de stat si in clinicile particulare;
-
avorturile facute in strainatate de persoanele tinere si mature aflate la munca in strainatate, care reprezinta o parte insemnata din populatia Romaniei aflata in perioada de fertilitate.
Nu este cunoscut nici numarul avorturilor ilegale din perioada regimului comunist, dar si dupa 1990.
Daca s‑ar avea in vedere si aceste avorturi, care nu sunt inregistrate in statistici, probabil ca s-ar ajunge la un numar total al avorturilor dublu fata de cel din statistici.
-
Fara o informare corecta si fara infiintarea la nivel national de centre de sprijin a femeilor in criza de sarcina, trauma avortului va afecta in continuare copiii, mamele, familiile si societatea in general.
Luna pentru viata si Marsul pentru viata sunt apolitice si neconfesionale, dar sunt deschise participarii tuturor confesiunilor religioase si formatiunilor politice.
Prin Marsul pentru viata nu promovam interzicerea legala a avortului si nici un fel de violenta impotriva femeii, ci promovam constientizarea societatii si sprijinirea femeii sa nasca viata pe care o poarta în ea.
Dinamica organizării Marsului pentru viata in ultimii trei ani a fost urmatoarea:
-
2014: 40 de orase din Romania;
-
2015: 77 de orase (75 din Romania, 2 din Republica Moldova);
-
2016: 130 de orase (110 din Romania, 20 din Republica Moldova).
Incepand cu 1 martie a.c., pe site‑ul www.marsulpentruviata.ro sunt accesibile informatiile de la organizatorii locali.
In Bucuresti, Luna pentru viata 2017 – „Ajuta mama si copilul! Ei depind de tine” si Marsul pentru viata 2017 – „Ajuta mama si copilul! Ei depind de tine” sunt organizate de catre Asociatia Studenti pentru viata.
Pe 25 martie adunarea va avea loc in Parcul Unirii la 12.30 si plecam spre Parcul Tineretului la 13.00.