Factorul Rh si importanta lui in sarcina

Felicitari! Sunteti mandra posesoare a doua liniute mult-asteptate pe testul de sarcina. De obicei, dupa cateva zile de euforie, apar emotiile si miile de intrebari pe care si le pune o femeie insarcinata. Intrebarile se inmultesc, in special daca gravida de acum a pierdut cumva, inainte, o sarcina.

Medicul ginecolog va recomanda viitoarei mame sa efectueze o serie de analize in primul trimestru de sarcina. Printre acestea sunt cele de stabilire a grupei sanguina si Rh-ul.

Potrivit statisticilor, 85% dintre femei sunt Rh pozitive, exprimand pe hematiile lor un grup de antigene, din care cel mai important este factorul D. Femeile cu Rh negativ nu exprima acest antigen si nici nu au anticorpi preformati impotriva acestuia. Situatia nefavorabila apare atunci cand gravida este Rh negativa, cu partener Rh pozitiv. Obstetricienii supravegheaza toate gravidele provenite din cupluri cu risc si le monitorizeaza lunar anticorpii anti Rh (anti factor D), considerandu-le candidate potentiale pentru aparitia Sindromului de Incompatibilitate sangvina materno-fetala in sistem de grup Rh. Acesta se produce atunci cand bebelusul este Rh pozitiv. Trecerea hematiilor fetale Rh pozitive in sangele matern va determina la mama un raspuns imun fata de acest antigen, adica formarea de anticorpi anti Rh ce pot strabate bariera placentara si, ajunsi in circulatia fetala, vor ataca hematiile fatului cu Rh pozitiv. Distrugerea hematiilor fetale are ca urmare aparitia bolii hemolitice a fatului. Anticorpii formati in sangele matern pot afecta fatul la prima sarcina extrem de rar, acest lucru fiind posibil atunci cand gravida a primit transfuzie de sange Rh pozitiv in antecedente sau daca a mai avut sarcini terminate prin avort spontan sau terapeutic urmat de control instrumental.

Gravidele cu risc trebuie sa-si faca dozarea lunara a titrului de anticorpi anti Rh la Centrul de transfuzii. Aceasta determinare este gratuita, in baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist. Cresterea titrului la valori periculoase va necesita amniocenteza pentru determinarea nivelului bilirubinei in lichidul amniotic. Daca nivelul este mare, inseamna ca fatul este Rh pozitiv si sigur afectat si, in functie de varsta sarcinii si de gravitatea afectarii fetale, se va decide extragerea fatului din mediul devenit ostil si periculos pentru viata sa, fie prin declansarea nasterii, fie prin operatie cezariana.

Semne ale afectarii fatului

Nou-nascutul afectat va avea anemie hemolitica si icter neonatal si va necesita transfuzie cu sange izogrup Rh negativ, asfel incat hematiile administrate sa nu poata fi hemolizate de anticorpii proveniti de la mama. In cazul in care sarcina si nasterea a evoluat fara complicatii, nou-nascut cu Rh pozitiv este sanatos, mama neavand anticorpi anti Rh decelabili, este necesara administrarea profilactica de Imunoglobulina anti D in primele 72 de ore, pentru prevenirea izoimunizarii, protejand astfel viitoarele sarcini de consecintele Incompatibilitatii sanguine materno- fetale.

Administrarea profilactica ar trebui efectuata si in cazul pierderilor de sarcina, indiferent de varsta de gestatie si de patologia ce a determinat-o, chiar daca nu se stie Rh-ul produsului de conceptie, pentru siguranta sarcinilor viitoare. Conditia este ca pacienta sa stie ca este Rh negativ si sa solicite medicului obstetrician sfatul pentru investigatiile necesare si conduita profilactica de urmat, astfel incat sa nu mai repete experienta traumatizanta a unei pierderi de sarcina.

Viitoarele mamici trebuie sa fie cat mai linistite si constiente ca starea lor de agitatie se transmite si bebelusului. Acestea fiind zise, nu ne mai ramane decat sa uram nastere usoara si un bebe sanatos!

Citeste mai multe despre RH pe analizesarcina.ro.

Sursa: http://analizesarcina.ro


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s