La urmatoarea plimbare prin parc sau iesire la padure, arata-i copilului tau acest super truc pentru a-si da seama cat de inalt este un copac.
Pentru ca sunt tare curiosi despre tot ce ii inconjoara, despre cum functioneaza obiectele si cum se manifesta fenomenele, copiii pun o multime de intrebari. (Un moment de liniste pentru temuta perioada „De ce?”)
Ca parinti, le iubim curiozitatea si vrem ca micutii nostri sa si-o pastreze toata viata. In acelasi timp, incercam sa raspundem la cate intrebari putem, dar nu ne pricepem de fiecare data: „De ce este cerul albastru?”, „De ce cainii latra si pisicile miauna si nu invers?”, „Ce a venit mai intai: oul sau gaina?” (Ok, poate ca va mai trece ceva timp pana sa ajunga la ultima intrebare.)
Am zis sa te ajut cu raspunsul la una dintre aceste intrebari, una care apare invariabil in plimbariile sau excursiile in familie: Cat de inalt este un copac? Raspunsul este foarte simplu si distractiv!
Ai nevoie de:
- o ruleta;
- un loc cu multi copaci.
Cum se face:
Gaseste copacul pe care vrei sa il masori. Indeparteaza-te de el, apleaca-te si vezi daca ii poti zari varful, privind printre picioarele departate. Daca nu poti, mai indeparteaza-te pana cand reusesti.
In momentul in care vezi varful copacului din pozitie aplecata, printre picioare, marcheaza locul in care stai.
Ia ruleta si masoara distanta de la acel punct pana la copac. Acea distanta este egala cu inaltimea copacului.
Explicatia:
Bineinteles, este o estimare, nu o lungime exacta, pentru ca nu ai instrumentele necesare. Dar nu vei fi departe de adevar.
Aceasta metoda foloseste trigonometria. Practic, copacul formeaza un unghi de 90 de grade cu pamantul. Adica este perpendicular. Cand tu te uiti spre varf din pozitie aplecata, directia ta de privire formeaza un unghi de 45 de grade cu pamantul. In alte cuvinte, distanta de la tine pana la copac, distanta de la tine pana la varful copacului si copacul in sine formeaza un triunghi dreptunghic isoscel, laturile egale fiind copacul si distanta dintre tine si copac.
Iata, asadar, cum o plimbare prin natura poate fi o lectie de matematica distractiva!
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy