Cum sa iti stapanesti poftele de junk food

Sunt anumite motive pentru care alegi sa mananci o punga de chipsuri sau o gogoasa in loc de un mar. Iar primul pas spre a renunta la junk food este sa identifici care sunt acele situatii.

Fiecare dintre poftele tale are o poveste in spate. Si fiecare are un alt „remediu”. De exemplu, atunci cand ai avut o zi proasta, iti propui sa iti faci o „mica bucurie” sub forma unei prajituri. Sau te afunzi in cel mai confortabil fotoliu de acasa, cu o galetusa de inghetata in brate. (Nu rade, ca nu se intampla doar in filme.) Sau mananci absent dintr-o punga de chipsuri, in timp ce te uiti la televizor sau lucrezi la calculator.

Ce-i drept, te simti bine pe moment. Dar acel moment trece, iar tu ramai cu regretul de a fi calcat din nou stramb, in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa.

Daca ar fi o situatie singulara, nu ar fi atat de grav. Problema este ca, daca ai apelat o data la junk food (iar creierul tau ti-a transmis ca te simti bine in acel moment), cel mai probabil, o vei face si a doua oara si a treia oara si tot asa, pana va deveni un obicei. Pana cand acea „mica bucurie” nu isi va mai face efectul, drept care va trebui sa maresti „doza”. (Da, asemeni unui drog.)

Dar hai sa taiem problema de la radacina, afland ce ne impinge spre anumite tipuri de junk food si ce putem face.

Poftele sarate

Ce inseamna: Cand ti-e pofta de chipsuri sau covrigei sarati sau alte produse cu multa sare, de obicei, inseamna ca esti deshidratat/a sau ca exista un dezechilibru in organismul tau, la nivel de minerale.

Ce poti face: In primul rand, asigura-te ca bei suficient si ca mananci alimente care te hidrateaza. De exemplu, fa-ti salate cu avocado; fructul de avocado este bogat in potasiu, nutrient care ajuta hidratarea organismului.

Invata-te sa mananci mai putin sarat si scoate din alimentatie mancarurile procesate. Gateste cat mai mult acasa, pentru ca mancarea din restaurante contine, adesea, mai multa sare decat ti-ar trebui tie. Acasa, in loc de sare, gateste cu ierburi aromate si condimente, precum rozmarin, busuioc, boia etc.

In loc de gustarile sarate, mananca nuci, alune, migdale, seminte crude. Au foarte multe proteine si iti si satisfac obisnuinta de a crantani ceva intre mese.

Poftele dulci

Ce inseamna: Zaharul creeaza dependenta si, cu cat mananci mai mult, cu atat vrei mai mult. De aceea, o bomboana nu este niciodata o singura bomboana.

Ce poti face: Foarte simplu! Mananca fructe. Zaharul din fructe este suficient pentru a-ti indeplini poftele de dulce.

In loc de sucuri carbogazoase sau procesate, fa-ti acasa sucuri naturale din fructe si smoothie-uri. In loc sa iti indulcesti ceaiul sau limonada cu zahar, amesteca niste miere in bautura. Daca ti-e pofta de ciocolata, alege una neagra, fara zahar.

Poftele cauzate de diverse situatii

Poftele premenstruale – Inainte de menstruatie, cresc nivelurile de estrogen si progesteron din organism, care de obicei regleaza aportul de mancare. In acest caz, sunt indicate gustarile sanatoase, mici si dese, la intervale de timp regulate: un iaurt, un fruct, nuci, alune etc. In aceasta perioada, te ajuta foarte mult alimentele ce contin magneziu si vitamina B.

Poftele de la miezul noptii – Cand te duci la frigider in mijlocul noptii, in cautarea unei gustari, de obicei, inseamna ca esti suprasolicitat/a si ca nu dormi suficient. Exista un dezechilibru hormonal in organismul tau, care iti cere carbohidrati. Daca mananci asa de tarziu, vei avea probleme cu digestia si somnul. Daca nu poti sa adormi sau nu poti sa te abtii de la a manca ceva inainte de culcare, ideal ar fi sa bei un pahar de lapte. De asemenea, mananca suficiente proteine la micul dejun, pentru a evita astfel de situatii.

Poftele din zilele proaste – Ai avut o zi grea, in care parca nimic nu ti-a mers bine, si tot ce iti doresti este sa mananci ciocolata si inghetata? Acestea se numesc alimente de confort (comfort foods), pentru ca iti dau o senzatie de bine pe termen scurt. Pentru o zi proasta, iti recomand o supa calda de pui sau o portie de paste integrale.

Regula de 30 de minute

Pentru orice fel de pofte, aplica regula de 30 de minute. De regula, dupa 15-30 de minute, orice pofta ar trebui sa treaca, asa ca asteapta. Poftele vin in valuri si, de multe ori, cedam inainte ca acestea sa treaca. Daca simti ca te indrepti spre o punga de chipsuri, ia o pauza de la orice faci si plimba-te putin sau apuca-te de altceva, in mod constient. Ideea este sa iti constientizezi pofta si sa treci peste ea.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s