Sustine creativitatea copilului fara sa il constrangi

Creativitatea copilului poate merge intr-o multime de directii. Cum ii dirijezi aceasta energie, fara sa il fortezi sa faca ceva ce nu i-ar placea? Prin conectare, relationare si, bineinteles, comunicare. Dar vom dezvolta mai jos fiecare dintre aceste puncte.

Ca orice parinte, sunt sigura ca vrei ca micutul tau sa aiba parte de o viata implinita, de fericire si bunastare. Iar cea mai simpla cale spre a-l sti fericit este sa ii oferi ascultare. Incurajeaza creativitatea copilului tau, ascultandu-i dorintele si nevoile. Daca il vezi ca danseaza toata ziua prin casa, nu il obliga sa devina olimpic la matematica. (Poti face asta daca are aptitudini in ambele directii, caz in care… Wow!) Daca, in schimb, observi ca transforma orice activitate intr-un experiment, vorbeste-i despre stiinte si sprijina-l pe aceasta cale. In principiu, indruma-l in directia in care observi ca se duce. Concret, iata cum poti sustine creativitatea copilului tau:

  • Lauda copilul, nu actiunile sale

Cand micutul tau vine la tine cu un desen, in loc sa spui „Vai, ce desen dragut!”, mai bine spune-i: „Chiar ai talent! Dar daca ai putea sa schimbi ceva, ce ai face diferit?”  Aceasta diferenta de exprimare, desi este subtila, iti va ajuta copilul sa inteleaga ca e apreciat si astfel va capata incredere sa continue sa isi dezvolte abilitatile.

La varsta la care cei mici incearca felurite activitati pentru a-si descoperi pasiunile, aprecierea si sustinerea parintelui sunt foarte importante. Ei vor sa afle de la tine daca sunt pe drumul cel bun si au nevoie de indrumarea ta pe calea pe care si-au ales-o.

De asemenea, nu compara actiunile copilului tau cu cele ale altora. Daca se impiedica la dans, nu ii spune „Colega ta nu s-a impiedicat. Poti si tu!” Aminteste-i ca e la inceput si ca, daca intr-adevar este pasionat de dans, va lucra si va deveni mereu mai bun.

  • Nu impune multe reguli

Cercetatorii de la Boston College au condus un studiu: au comparat familiile cu copii care aveau inclinatii artistice cu familii cu copii fara astfel de pasiuni. Au aflat astfel ca parintii din prima categorie impuneau mult mai putine reguli decat cei din a doua categorie.

Bineinteles ca regulile sunt importante. Dar impunerea (cu toata greutatea pe care o detine acest cuvant) nu este obligatorie. Regulile necesare pot fi discutate in familie, pentru a ajunge la un consens, in loc sa fie declarate „litera de lege”, fara a-l intreba pe copil daca le-a inteles. Inlocuieste „trebuie” cu „este nevoie sa”.

Apoi, incearca sa nu ai o multime de reguli. Sigur ca stabilim o ora de culcare, sigur ca ne spalam pe maini inainte si dupa masa, sigur ca avem un program de teme etc. Dar lasa si ceva de la tine. Creativitatea copilului depinde foarte mult de libertatea sa de explorare si de experimentare. In viitor, copilul creativ va gasi mai usor solutii la probleme si va gasi rezolvari originale in diverse situatii.

  • Discuta interesele copilului tau

Cum spuneam mai sus, e bine ca regulile sa fie negociate in familie. Discutand cu micutul tau, puteti sa creati impreuna un mediu armonios, in care toata lumea sa fie fericita. Poate vei descoperi ca micutul tau are o perspectiva la care nu te-ai gandit.

Invatand despre consecinte si rezolvand impreuna cu tine o problema il vor ajuta pe cel mic sa isi gaseasca un compas moral si sa invete sa isi sustina punctul de vedere.

Vezi si:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s