Sentimentul de epuizare poate lua diferite forme, de la o persoana la alta, insa un lucru este clar: este nevoie sa schimbi ceva. In functie de caz, hai sa vedem ce anume.
Epuizarea a devenit un fel de efect secundar al vietii moderne, in care traim – ni se cere sa fim mereu „in priza”, mereu alerti, avem o multime de sarcini de facut pe tot parcursul zilei si programul de sapte ore de somn pare sa fi devenit un lux. Nu e de mirare ca suntem obositi, chiar daca la unii se vede mai putin decat la altii.
Daca simti ca te afli si tu in aceeasi situatie, e bine sa stii si ce fel de epuizare ai. Iti este greu sa te trezesti dimineata? Sau, din contra, te trezesti usor, dar, pe la pranz sau dupa, ai da orice pentru o perna?
Oricare ar fi cazul, nu te complace in situatia de a accepta oboseala ca parte a vietii tale. Pentru ca, s-ar putea sa fie de vina unele obiceiuri de-ale tale, lucruri pe care le faci zilnic si care iti saboteaza energia.
Pentru cei care se trezesc greu
Daca te trezesti ca esti deja la a treia cafea si nu e nici 11:00, atunci s-ar putea sa fie nevoie sa iti schimbi obiceiurile matinale. Un sfat este sa incluzi proteine in micul dejun. Proteinele iti vor creste nivelul de energie si vor anula nevoia de o gustare plina de junk food. Incearca sa mananci o omleta cu somon si niste felii de avocado si vezi daca observi schimbari.
De asemenea, pentru o dimineata cat mai benefica, iti recomand si articolul: 10 activitati de facut in prima parte a zilei.
Pentru epuizarea de dupa pranz
Adesea observam ca, dupa ce luam masa de pranz, atunci cand ma intorceam la birou, tot ce imi doream era sa gasesc pe scaun o paturica si pe tastatura o perna. Invariabil, ma simteam sleita de puteri, nu mai aveam energie si nici nu ma mai puteam concentra. Si am stat sa ma gandesc de ce.
Cele mai multe persoane care se confrunta cu o astfel de situatie patesc asta pentru ca mananca prea multi carbohidrati rafinati – paine alba, paste fainoase, prajituri, biscuiti, bauturi acidulate, chipsuri. Acestia sunt absorbiti in sange sub forma de glucoza, cresc nivelul insulinei si nu numai ca te obosesc mai mult decat sa te energizeze, dar duc si la ingrasare si alte probleme de sanatate.
Dar exista si carbohidrati buni pentru organism si poti afla totul despre ei aici: Adevarul despre carbohidrati.
Pentru cei care se prabusesc cand ajung acasa seara
In acest caz, cel mai probabil, de vina este chiar somnul tau din timpul noptii. Este posibil fie sa nu ai parte de un somn odihnitor (te trezesti des, te misti in somn, esti agitat/a), fie sa nu dormi suficient (te culci tarziu sau iti pui alarma sa sune prea devreme).
Organismul tau se bazeaza pe somnul din timpul noptii pentru a inmagazina energie pentru toata ziua urmatoare. Dar, daca nu ai un program de somn bun, la finalul zilei vei functiona pe rezervele din organism si, la un moment dat, te vei prabusi. Poate ca nu pare asa de grav ca in celelalte doua cazuri, dar gandeste-te la cum se simt cei dragi (sotul/ sotia, copiii) cand te primesc acasa si asteapta sa petreceti timp in familie, dar tu nu mai poti pentru ca esti frant/a.
Pentru aceasta situatie de epuizare, iti recomand urmatoarele articole:
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy