Realizeaza-ti proprii ochelari 3D

Imaginile prind noi forme, cu acest experiment. E foarte simplu sa iti realizezi o pereche de ochelari 3D. Important este sa stii si cum sa ii folosesti.

Inainte de a incepe acest experiment, este important sa retii ca acesti ochelari 3D, pe care ii vom construi, nu pot fi folositi chiar oriunde. Tehnologia proiectarii de filme 3D a avansat si este important sa stii din start ce tip de imagini 3D vei vedea. Acesti ochelari merg doar pentru tehnologia rosu/albastru.

Ai nevoie de:

  • un sablon pentru ochelari (iti poti desena unul chiar tu sau poti descarca sablonul de aici, iar apoi sa il imprimi);
  • un carton;
  • celofan in culorile rosu si albastru;
  • foarfece;
  • cutter;
  • banda adeziva transparenta.

Cum se face:

Deseneaza sau imprima sablonul pentru ochelari. Dupa sablon, traseaza conturul ochelarilor pe carton si taie-l. Spatiile pentru „lentile” le vei taia cu un cutter.

Din fiecare bucata de celofan, taie cate o lentila putin mai mare decat spatiul pe care tocmai l-ai taiat cu cutterul.

Lipeste forma rosie peste spatiul de lentila din stanga si forma rosie pe spatiul de lentila din dreapta.

Tot cu banda adeziva, lipeste si bratele perechii de ochelari, de o parte si de alta a lentilelor.

Gata! Tocmai ti-ai facut propria pereche de ochelari 3D. Acum tot ce mai ramane de facut este sa afli ce se intampla cand te uiti prin ei si cum sa ii folosesti.

Ce se intampla:

Oamenii au vedere binoculara, ceea ce inseamna ca creierul nostru uneste cele doua imagini primite de la fiecare ochi intr-una singura. Acest lucru ne ofera si perspectiva in profunzime, atunci cand ne uitam in jurul nostru.

Folositi cu anumite imagini, ochelarii 3D ne ofera aceasta perspectiva in profunzime si pentru reprezentari 2D.

Ce inseamna „anumite imagini”? Inseamna reprezentari anaglife, formate din suprapunerea a doua imagini cu acelasi obiect (dar facute din perspective usor diferite), in doua culori complementare (de obicei, rosu si albastru).  Cand folosesti ochelarii 3D pe acest tip de imagine, ochiul stang (acoperit de lentila rosie) percepe rosu ca alb si albastru ca negru, iar ochiul drept (acoperit de lentila albastra) vede fix invers. Creierul uneste cele doua imagini si creeaza impresia de profunzime.

Este foarte important sa nu folosesti acesti ochelari cu orice fel de imagini (si nici sa ii tii prea mult la ochi). De aceea, am gasit cateva site-uri care ofera reprezentari anaglife gata facute:

Incearca-ti noii ochelari 3D, folosind imaginile din aceste site-uri!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s