Avantajele somnului

Mana sus, daca deja ai cascat, desi de-abia a inceput ziua. Pe langa alungarea starii de epuizare, un program sanatos de somn iti poate aduce multe alte beneficii.

Adevarul este ca iti faci mai mult rau decat bine atunci cand dormi mai putin decat ar trebui, doar pentru a avea parte de o ora sau doua in plus, fie ca dedici acel timp activitatilor in familie sau treburilor nerezolvate. Poate nu simti acest lucru imediat, dar, in timp, acele ore se aduna si se transforma in epuizare.

Iata, asadar, cateva dintre avantajele somnului, care poate te vor convinge sa stingi lumina la momentul potrivit.

  • Somnul imbunatateste memoria

Studiile arata ca somnul iti stimuleaza memoria pe termen scurt si te ajuta sa retii informatiile mai bine a doua zi. Probabil ca ai facut si tu, in studentie, o noapte alba, pentru a invata pentru examenul de a doua zi, iar in fata lucrarii te-ai trezit ca nu mai stii nimic si ca informatiile se amesteca intre ele. Un somn bun te ajuta sa iti ordonezi gandurile.

[Vezi si: 9 sfaturi pentru un somn odihnitor]

  • Nu vei mai fi asa de morocanos/ morocanoasa

Lipsa de somn ti-ar putea afecta abilitatea de gestionare a emotiilor. Un studiu din 2015 a demonstrat ca, atunci cand dormim prea putin, tindem sa reactionam mai puternic (sau chiar sa exageram in reactiile noastre) fata de provocari zilnice, care altfel nu ne-ar fi impresionat atat de mult. De exemplu, daca micutul tau face o boacana (sa zicem ca deseneaza pe pereti), daca nu te-ai odihnit suficient, este posibil sa izbucnesti mai agresiv decat ai vrea.

  • Somnul iti poate prelungi viata

Scoala de Medicina de la Harvard a aratat ca speranta de viata scadea semnificativ in cazul celor care dorm mai putin de 5 ore sau mai mult de 9 ore pe noapte. De aceea, este important sa ai un program de somn bine definit. Stiu, este genial cand prinzi o dimineata in care poti dormi ceva mai mult. Dar, daca dormi suficient de mult, vei vedea ca nu vei mai simti nevoia pentru acea ora in plus.

[Vezi si: 5 mituri despre somn]

  • Iti apara sistemul imunitar

Racesti chiar si atunci cand te feresti de boli? S-ar putea sa fie epuizarea de vina. Lipsa de somn slabeste sistemul imunitar, asa ca devii mai vulnerabil/a la virusuri si bacterii.

[Vezi si: 5 semne ca ai nevoie de mai mult somn]

  • Somnul iti sporeste creativitatea

Nu numai ca iti imbunatateste memoria, dar un somn odihnitor te ajuta sa fii si mai creativ/a. Vei rezolva problemele din cursul zilei mai repede, daca mintea ta e odihnita.

  • Lipsa de somn duce la ingrasare

Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus sau daca vrei sa te mentii la greutatea pe care o ai, este nevoie sa faci mai mult decat sa mananci sanatos. Lipsa de somn duce la atrofierea muschilor si iti da o constanta stare de foame.

[Vezi si: Legatura dintre somn si kilogramele in plus]

  • Somnul reduce stresul

Te-ai simtit vreodata atat de coplesit/a incat singurul gand pe care il aveai era sa te culci, ca sa treaca mai repede ziua? Se pare ca nu doar din dorinta de a uita simteai nevoia de somn. Somnul si stresul au legatura unul cu celalalt. Daca te odihnesti corect, vei observa ca iti vei pastra calmul mai bine in situatii tensionate, iar tensiunea ta va fi la parametri normali.

Asadar, stabileste-ti un program clar de somn si respecta-l. Vei avea numai de castigat!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s