Este uimitor cate fapte bune poti face intr-o singura zi! De unele nici macar nu iti dai seama.
Asadar, hai sa vedem ce fapte bune poti face intr-o singura zi, de dimineata pana seara, fie ca ne referim la o vorba buna, un gest frumos, un gand sau o intentie pentru cei dragi sau pentru oameni pe care de-abia ii cunosti.
50 de fapte bune pe care le poti face intr-o zi
1. Gateste un mic dejun special – Daca nu gatesti in mod normal, va fi o surpriza placuta pentru toata lumea. Daca gatesti, poti pregati ceva ce faci mai rar, cum ar fi clatite sau briose. (Miam!) Cei mici sigur se vor bucura!
2. Daca pleci inaintea sotului/ sotiei, lasa-i un mesaj dragut, scris pe o foaie. Ii va face ziua mult mai frumoasa
3. In drum spre serviciu, cumpara un covrig sau ceva de mancare pentru un cersetor. Sunt foarte multi oameni care nu au bani nici sa manance. Pe de alta parte, sunt foarte multe patiserii in oras. Tu poti fi intermediarul.
4. Cand esti blocat(a) in trafic, suna o persoana de care ti-e dor. Cu siguranta, ai amanat multe telefoane. In aglomeratia urbana, cand stai cate 10 minute la un semafor, este un moment bun sa suni pe cineva drag.
(Atentie, insa. Faci asta doar daca masina stationeaza.) De asemenea, poti trimite un mesaj care sa ii faca unei persoane ziua mai frumoasa, fara un motiv anume.
5. Tot cand te afli in masina, lasa pe cineva sa intre in fata ta. Cel mai probabil, se grabeste ca toti ceilalti, dar poate nimeni nu i-a dat sansa sa intre pe banda.
6. De fiecare data cand ai ocazia, tine usa pentru cineva. Nu trebuie sa fie o persoana cunoscuta. Poate fi cineva care se grabeste la o sedinta si are nevoie sa-l astepti pana ajunge la lift. Sau poate fi o persoana incarcata cu plase, care chiar nu mai poate deschide usa.
7. Aminteste-ti de o regula de aur: in orice incapere, lasa-i mai intai pe oameni sa iasa, apoi intra si tu. Este o regula de buna purtare, pe care multi dintre noi o uitam. Deja intra in randul faptelor bune.
8. Nu intarzia. In loc sa ii lasi pe altii sa astepte dupa tine, vino cu 10-15 minute mai devreme.
9. Vino cu o plasa de portocale la serviciu si ofera-le celor din jur. Nu numai ca ne plac mult surprizele, dar aici este vorba de o surpriza sanatoasa si buna. (Miam, de doua ori!)
10. Incurajeaza un coleg de serviciu. Adesea, intram in lumea noastra si nu ne mai gandim si la cei din jur. Poate un coleg a avut o idee foarte buna, dar se teme sa o trimita mai departe. Sustine-l.
11. Daca esti la magazin si cineva asteapta la rand, in spatele tau, si are doar 2-3 produse, lasa-l in fata ta. Cred ca toti stim cum e sa ai un pachet de guma de mestecat in mana si sa astepti in spatele cuiva care are un carucior plin.
12. Cand iti iei un articol de imbracaminte nou, cauta prin dulap si vezi daca nu cumva ai niste haine vechi pe care sa le donezi. (Poate nu ai, dar conteaza inclusiv faptul ca ai avut grija de a cauta.)
13. Recicleaza un obiect electronic, care sta in debara de multa vreme. Sunt o multime de servicii de reciclare care vin chiar la tine acasa.
14. Cumpara o cafea pentru o persoana care urmeaza sa comande. In alte tari, un obicei frumos in unele restaurante este de a lasa bani de cafea (sau mancare) la tejghea, pentru o persoana nevoiasa. Poate merge si la noi. Iar daca nu, o cafea nu costa atat de mult, iar persoana care ia banii poate are mai multa nevoie de ei.
15. Alt mod prin care poti cumpara o cafea cuiva este sa lasi cateva monede in automatul de cafea. Urmatoarea persoana care vine dupa tine va avea parte de o surpriza placuta.
16. Asculta activ. Cand o persoana vorbeste cu tine, nu o intrerupe si implica-te in ceea ce iti povesteste. Interlocutorul tau se va simti mult mai bine.
17. Ofera un copliment (sau mai multe) cuiva. Nu este greu, nu te costa timp si bani.
18. Cand te enervezi pe cineva sau cand cineva se comporta urat (imi tot zboara mintea la crizele de plans ale copiilor, dar si adultii le au pe ale lor), aminteste-ti ca oricine are probleme si iarta acea persoana.
19. Gaseste mereu partea plina a paharului. Cineva s-ar putea chiar sa aiba nevoie de o perspectiva optimista.
20. Lasa-ti telefonul deoparte, cand vorbesti cu alta persoana sau cand esti la masa. Iti recomand chiar sa pui telefonul pe mod silentios si sa il asezi cu fata in jos, pe masa.
21. Ofera-i cuiva locul tau, in transportul in comun. Iar daca nu mergi cu transportul in comun…
22. Ofera-te sa conduci pe cineva la munca. Poate fi un vecin care merge pe acelasi drum cu tine sau un coleg pe care il iei din drum.
23. Zambeste cand iti vine sa te incrunti.
24. Destinde o atmosfera tensionata, cu o gluma.
25. Vorbeste cu cineva necunoscut. Bineinteles, nu iti sugerez sa abordezi pe cineva pe strada, ci ma refer la persoane cu care nu ai avut ocazia sa socializezi. Poate fi un coleg nou sau vecinii de pe acelasi etaj.
26. Raspunde la cercetarile de piata, facute prin telefon. Ok, te inteleg. Nu este o placere sa fii intrerupt(a) din ceea ce faci de un numar necunoscut, la capatul caruia cineva sta pregatit cu o lista de intrebari, pe subiecte care nu te intereseaza in acel moment. Dar acea persoana este si ea la serviciu si are nevoie de respondenti, pentru a-si face jobul cum trebuie.
27. Adu o umbrela in plus, la serviciu. S-ar putea ca, la un moment dat, un coleg sa iti fie tare recunoscator.
28. Ajuta pe cineva care cara ceva greu. Sunt destui pe care ii vei intalni intr-o singura zi: mame cu carucioare, care incearca sa se urce in autobuz, batranele cu pungi imense etc.
29. Fa-le o surpriza parintilor tai si fa-le cumparaturile. Poate se plang de multa vreme ca nu au mai ajuns pana la magazin.
30. Ofera un cadou unei persoane care trece printr-un moment dificil.
31. Imparte ceva, chiar si atunci cand poate nu vrei.
32. Evita barfele si incearca, macar o zi, sa nu vorbesti sau sa nu gandesti de rau despre cineva. Te vei simti mult mai bine.
33. Invita pe cineva sa faca o activitate cu tine. Poate fi un prieten/ o prietena pe care nu ai mai vazut-o demult sau chiar sotul/ sotia. De multe ori, ne asteptam ca ceilalti sa vina cu invitatia. Dar de ce nu pot propunerile sa vina de la noi?
34. Raspunde la e-mailuri, intr-un timp rapid. Nu amana. Iar daca este vorba de o invitatie la un eveniment…
35. Participa la iesirile cu colegii, la intalnirile de familie, la petrecerile de copii etc. Nu te eschiva.
36. Foloseste-te de experienta ta, pentru a ajuta pe cineva. Poate ca nu intra in fisa postului tau sa faci o anumita sarcina. Dar, daca stii ca te pricepi si vezi ca cineva are probleme, invata-ti colegul cum sa se descurce. Pe de alta parte…
37. Nu da sfaturi cand nu ti se cer sau cand nu esti calificat in domeniul respectiv. Vei face mai mult rau decat bine.
39. Bucura-te pentru altii. E greu sa activezi un buton, la comanda, care sa te faca sa empatizezi cu cineva. Dar empatia se cladeste in timp si cu exercitiu. Cand cineva are vesti bune, felicita-l.
40. Ajuta un turist pierdut. Am vazut multi oameni care evita sa stea de vorba cu oamenii straini, pentru ca se tem ca nu vor fi intelesi. Dar, atat cat poti, incearca sa te opresti si sa ajuti.
41. Fa-ti tie insuti/ insati un cadou. Da, apreciaza-te si pe tine. Nu conteaza ca e vorba de o prajitura sau un obiect de imbracaminte, fa-ti o placere. Daca tu nu te vei aprecia, nici ceilalti nu iti vor observa calitatile.
42. Spala masina. Da, este mai mult o responsabilitate, dar este o fapta buna faptul ca tu faci asta si nu lasi totul pe seama sotului/ sotiei.
43. Cand ajungi acasa, pastreaza un timp special pentru tine si copilul tau. Jucati-va impreuna, cititi, alergati, faceti orice, doar sa petreceti timp in familie.
44. Lasa-l pe copilul tau sa aleaga filmul la care va uitati. In viata, mai facem si sacrificii. 🙂
45. Gateste desertul preferat pentru familia ta. Poate ca nu faci asta in fiecare zi, dar fa-le celor dragi o surpriza, din cand in cand.
46. Apreciaza creatiile copilului tau. Ofera-i spatiu si timp in care sa iti povesteasca ce a facut pe parcursul zilei. Iar cand iti arata un desen sau un obiect facut de el, complimenteaza-l si pune creatia undeva unde sa o poata admira toata lumea.
47. Nu critica. Daca sotul/ sotia sau copilul tau nu au facut ce i-ai rugat, nu te supara pe ei si nu ii critica. Stabiliti un nou plan de actiune.
48. Tine un jurnal cu toate lucrurile pozitive, de care ai avut parte sau de care s-au bucurat altii.
49. Seara, dupa o zi lunga de munca, ofera-te sa ii faci partenerului tau un masaj.
50. Daca ai citit un articol care iti place, lasa un comentariu frumos. Lumea on-line este deja plina de ganduri negative. Nu contribui la raspandirea ostilitatilor. Iar daca nu esti de acord cu un articol, lasa un comentariu in care sa explici de ce, fara sa insulti.
Imparte si cu altii ideea de fapte bune. Arata-le si celorlalti aceasta lista si invita-i sa incerce toti acesti pasi.
In scurt timp, vei observa ca bunatatea este contagioasa. De asemenea, nu doar persoana pentru care faci o fapta buna se va bucura, ci iti faci si tie un bine, intrucat iti vei bucura sufletul.
Asadar, fa-i cuiva (oricui) ziua mai frumoasa!
Vezi si:
Felicitari pentru articol! M-am regasit si am primit noi idei.
Un articol cu idei minunate! Felicitari! 🙂
Un sfat bun tebuie intotdeauna urmat!😊 Dar 50?…
Felicitari! Avem nevoie de astfel de gesturi.
Foarte bune ideile.Felicitari!🙂
Minunate idei! Multumim mult!
Orice fapta buna, cat de mica, te face parca mai usoara !