De ce le spunem copiilor povesti

Basmele, anecdotele, chiar si jocurile de povestit au o putere foarte mare, in ceea ce priveste dezvoltarea copilului. Afla mai departe ce beneficii are puiul tau, cand ii spui povesti.

De la povestile pe care i le citesti copilului tau inainte sa adoarma pana la jocurile in care trebuie sa inventezi snoave, lumea fantasticului este necesara pentru cresterea celui mic. Nu numai ca ii provoaca imaginatia si ii arata posibilitati nebanuite, dar creeaza si o legatura profunda, in relatia parinte-copil, instituie anumite valori, ajuta la dezvoltarea empatiei, la rezolvarea propriilor probleme si la imbunatatirea abilitatilor de comunicare.

Vom trece prin toate aceste elemente, in acest articol.

  • Apropierea dintre parinte si copil

Simplul fapt ca ii citesti copilului tau reprezinta o ocazie prin care va apropiati unul de celalalt, petrecand timp in familie. Cand faci vocile personajelor, cand te maimutaresti, cand tii suspansul pana in ultima clipa, toate aceste instante te transforma intr-un super erou, in ochii copilului tau.

Povestea de seara este, de asemenea, un moment in care puiul tau isi creeaza amintiri foarte speciale, ce vor ramane mereu cu el.

Puteti purta conversatii pe baza personajelor si a evenimentelor din povesti, starnind astfel un schimb de idei intre doua generatii si descoperind cum gandeste fiecare dintre voi.

  • Instituirea valorilor

Cele mai multe povesti pentru copii au la baza o morala, iar eroii lor au un set de valori, care ii ghideaza spre reusita. Micutul tau are astfel ocazia de a invata cum ar fi bine sa actioneze in anumite situatii, cum sa se comporte cu cei din jur si ce este cu adevarat important in viata.

Ca parinti, ne asteptam ca cei mici sa recunoasca si sa inteleaga valorile noastre. Dar, de la a fi de acord cu ele pana la insusirea lor, e cale lunga. Prin povesti, insa, procesul devine mai usor, intrucat copiii au exemplul personajelor pe care le indragesc.

Sau poate fi chiar exemplul tau, al parintelui. Cum spuneam mai sus, povestile nu vin doar din carti. Poate fi vorba si despre o amintire din copilaria ta. Ceea ce ne duce la punctul urmator

  • Dezvoltarea empatiei si rezolvarea propriilor probleme

Adesea, copiii vor empatiza cu eroii din povesti – se vor bucura pentru reusitele lor, se vor speria cand sunt in pericol, se vor supara daca acestia dau gres si tot asa. Empatia este o caracteristica foarte importanta pentru orice persoana – este abilitatea de a recunoaste si de a intelege sentimentele altora.

De asemenea, de cealalta parte a baricadei, daca micutul tau are o problema, povestea potrivita ar putea sa ii ofere rezolvarea. De exemplu, daca nu a primit jucaria dorita, cauta un personaj asemanator si cititi impreuna ce solutie a gasit.

  • Imbunatatirea abilitatilor de comunicare

In primul rand, povestile ii vor imbogati vocabularul copilului tau. De asemenea, ii vor creste stima de sine, invatandu-l cum sa comunice eficient. Cel mic va invata sa descrie mai bine situatii, persoane si obiecte, va descoperi cum sa isi numeasca emotiile si ce sa spuna in diverse momente.

Astfel, cel mic va incepe si el, la randul lui, sa spuna povesti.

Poti gasi o multime de povesti frumoase pe site-ul Ani de Scoala, o platforma educationala, cu jocuri, idei, curiozitati si basme pentru copii si sfaturi pentru parinti si profesori.

logo ani de scoala


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s