5 lucruri de stiut cand iei un animal de companie

Pentru familie, un animal de companie inseamna o serie de responsabilitati. In acelasi timp, un catel sau o pisica poate aduce si o multime de bucurii!

Ingrijirea unui animal de companie presupune cunoasterea unor reguli de baza, de care trebuie sa tina cont toata familia. Mai departe, afla 5 lucruri esentiale despre cresterea unui companion patruped: care sunt beneficiile, ce impact poate avea prezenta unui animal asupra copiilor, cum il hranim, cum il ingrijim in functie de anotimp si de unde ne informam.

  • Beneficii pentru copii. Aparitia unui animal de companie in familie contribuie, in functie de varsta copilului, la cresterea responsabilizarii acestuia, dar si a autonomiei. Un animalut il va ajuta pe cel mic sa fie mai sociabil, sa empatizeze si sa depaseasca mai usor situatiile dificile, precum absenta unei persoane dragi. Nu in ultimul rand, un animal de companie aduce beneficii si la nivelul sanatatii copiilor, intrucat copiii care sunt obisnuiti devreme cu prezenta unui animal, tind sa dezvolte un sistem imunitar mai puternic.
  • Riscuri pentru copii. Desi exista pareri care spun ca un animal de companie poate aduce probleme de sanatate copilului, nu trebuie sa fii intru totul de acord. O ingrijire adecvata, care sa presupuna spalare, perirere, deparazitare si controale periodice la medic, ne asigura ca animalul nostru este sanatos si, prin urmare, nu reprezinta un pericol pentru sanatatea familiei tale.
  • Hrana. Nu trebuie sa uiti ca, asemanator oamenilor, un animal de companie are nevoie de hrana adecvata varstei sale. De asemenea, in hranirea animalului trebuie sa tii cont de talia acestuia si sa nu exagerezi, crezand ca mai multa hrana il va face fericit. Dimpotriva, mancatul in exces ii poate provoca probleme digestive.
  • Ingrijire in functie de anotimp. Trebui sa acorzi o atentie sporita in ceea ce priveste ingrijirea cainelui sau a pisicii in perioadele cu temperaturi extreme. Astfel, in perioadele cu temperaturi scazute, este important ca animalul de companie sa aiba un adapost calduros si sa nu primeasca apa foarte rece, pentru ca si el poate raci. Pe timpul verii insa, trebuie sa te asiguri ca animalutul tau are in permanenta apa proaspata si sa il plimbi doar dimineata si seara, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In ceea ce priveşte hrana, aceasta trebuie oferita cu aceeasi atentie in ambele perioade.
  • Cand si cum ii invatam pe copii despre ingrijirea animalelor. Ingrijirea animalelor de companie nu trebuie sa fie o sarcina doar a adultilor, ci si a copiilor. Ei trebuie sa invete inca de mici cum sa se comporte in prezenta unui animal, chiar daca in familie nu exista (inca) unul. In general, responsabilitatea de a-i invata pe copii aceste notiuni elementare revine parintilor, insa exista si programe educationale care fac acest lucru. ABC-ul Ingrijrii Animalelor de Companie organizeaza ore de educatie in scolile din toata tara si vine in sprijinul parintilor cu informatii utile despre ingrijirea patrupedelor.

Informatiile ti-au fost oferite de catre Specialistii PetABC.ro – ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie. Parintii si copiii sunt invitati sa viziteze platforma www.petabc.ro si pagina de Facebook www.facebook.com/ABCAnimaleDeCompanie pentru informare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s