Felicitari! Inseamna ca este sanatos, prin de energie si idei! Asa imi traduc eu cuvantul nazdravan. Dar poate pentru tine are alt sens.
De aceea, este important sa inteleg ce inseamna pentru tine nazdravan. Adica ce face copilul tau in mod concret. Se misca mult? Gaseste utilizari neobisnuite obiectelor din casa? Ajunge in situatii periculoase?
In acelasi mod, te invit sa ii vorbesti si copilului tau. In primul rand, pentru a avea sanse sa fii ascultata renunta la etichete; adica la toate frazele care incep cu „Esti” sau „Nu esti”:
- „Esti neastamparat”
- „Nu esti cuminte”
- „Nu esti atent”
- „Esti rau”
- „Dar de ce nu poti fi linistit?”
Aceste etichete pot avea doua efecte: fie se revolta, pentru ca nu se recunoaste ca fiind asa si nu te asculta. Fie preia eticheta, care devine felul lui de a fi. Si continua sa se comporte conform etichetei. Pentru ca tu asa il recunosti. Si iata ca ai obtinut efectul invers.
Metoda ESPERE® are o regula de igiena relationala: Nu confund persoana cu comportamentul ei. Iti propun sa o folosesti: sa ii vorbesti copilului despre comportamentele lui concrete si felul in care ele te deranjeaza: „Atunci cand te urci pe scaun, mi-e teama ca vei cadea si te vei lovi. Iti cer sa cobori de pe scaun.” Ceea ce te sperie nu este de fapt ca este nazdravan. Ci ca tocmai s-a urcat pe scaun. Copilul poate intelege o cerere concreta.
„Fii cuminte” este de neinteles pentru el. Ce inseamna cuminte? Spune-i ce te astepti sa faca:
- „Iti cer sa ramai asezat in scaunul de masina.”
- „Ma astept sa imi vorbesti pe un ton calm.”
- „Iti propun sa imparti jucaria cu fratele tau.”
Astfel, ai mult mai multe sanse sa fii auzita. Te invit sa folosesti diferenta dintre persoana si comportament in toate relatiile tale. Vei vedea ca ceilalti vor incepe sa auda ceea ce spui.
Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368