Cu siguranta, ai trecut si tu prin asta: puiul tau face nazuri la mancare si pare ca nimic nu ii place. Iata ce solutii ai atunci cand copilul nu vrea sa manance.
In primul rand, cred ca este important sa nu generalizam. Copilul nu mananca nimic? Niciodata? Probabil ca nu vrea sa manance ce vrei tu si cat vrei tu. Si foarte bine face. Pentru ca el stie cel mai bine cand ii este foame si de ce anume are nevoie corpul lui.
Daca va manca dupa bunul tau plac, va ajunge treptat sa nu isi mai asculte corpul. Si nu cred ca iti doresti asta pentru copilul tau.
Rolul nostru de parinti este de a oferi hrana copiilor nostri. Sa fie suficienta, variata si sanatoasa. Din fericire, civilizatia actuala ne ofera o abundenta de alimente. Insa parintii, bunicii si stramosii nostri au suferit de foame. Si ne-au transmis si noua aceasta frica de a nu muri de foame. Te invit sa nu o transmiti mai departe copilului tau. Nu este frica ta si nici a lor. Foametea nu ne mai ameninta acum. Dimpotriva, putem suferi de supraalimentatie.
De aceea, cel mai util este sa renunti la a-ti mai obliga copilul sa manance. Renunta la a mai alerga cu lingurita dupa el („Hai, inca o lingurita pentru bunica…”) Cu cat il obligi mai mult, cu atat mai mult ii inhibi dorinta si nevoia de a manca. Este ca si cum i-ai spune: „Nu e bine ce simti tu si ce nevoie ai tu. Stiu eu mai bine ce si cat sa mananci.”
Cel mai sanatos este sa ii oferi mancarea. Sa ii pui la dispozitie hrana sanatoasa si variata. Astfel, copilul va avea libertatea de a alege ce si cat mananca. Tu te asiguri ca puiul tau alege din variantele sanatoase propuse de tine.
Au fost facute studii care au aratat ca, lasati liberi sa manance, copiii au ales nutrienti echilibrati. Au mancat ce au avut nevoie si la final analizele au iesit foarte bune.
Ce mai poti face ca iti convingi copilul sa manance? Transforma masa intr-un timp placut de reunire a familiei. Lipsit de critici si obligatii. Puteti sa gatiti impreuna, sa mergeti la piata si sa alegeti impreuna legumele, sa faceti salate impreuna etc. Cu mai multa placere va degusta cel mic din propria lui creatie.
Tu ce solutii ai cand copilul nu vrea sa manance?
Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368