Fie ca vrei sa iti amuzi copilul in zilele mai anoste, fie ca vrei sa organizezi o super-petrecere pentru mai multi copii, goana dupa comori este o activitate excelenta!
Cum stim ca, din fire, cei mici sunt extrem de curiosi si adora sa cotrobaie prin toate cotloanele casei, o goana dupa comori sigur ii va tine ocupa si ii va distra din plin!
Iti propun cateva idei, potrivite atat pentru un singur copil, cat si pentru un grup mai mare, bune de folosit atat in casa, cat si afara.
Printr-o astfel de activitate, iti vei provoca micutul sa isi foloseasca logica si creativitatea. In plus, nici nu costa mult sa organizezi o goana dupa comori.
In primul rand, pentru o goana dupa comori, este nevoie sa ai in vedere urmatoarele aspecte: cine participa, ce tema/format va avea activitatea, realizarea si ascunderea indiciilor si a comorii.
Cine participa
Daca ai un copil cu varsta pana in 4 anisori, este mai bine sa organizezi jocul in casa, pentru a nu risca sa se piarda. Pentru un copil mai mare, este in regula sa ascunzi indicii si afara (in curte sau in parc), atata timp cat il supraveghezi.
In ceea ce priveste premiul, gandeste-te daca goana dupa comori va fi doar pentru copilul tau sau daca va fi o activitate pentru un grup mai mare de copii (caz in care, „comoara” va trebui impartita). Daca participa mai multi copii, imparte-i pe echipe, astfel incat sa poata lucra impreuna la descifrarea indiciilor.
Unde se tine activitatea
Cum spuneam mai sus, pentru copiii mai mici, cel mai bine este sa organizezi activitatea in casa. Daca va jucati doar in familie sau daca este vorba de un grup mic de copii, casa ta va fi suficient de mare pentru a ascunde indiciile. De asemenea, este de la sine inteles ca, daca vremea este ploioasa sau friguroasa, jocul se va desfasura in casa.
Pe de alta parte, daca vremea este prielnica si ai posibilitatea, poti organiza o goana dupa comori in curtea casei sau in parc.
[Vezi si: Organizeaza o expeditie pe biciclete]
Formatul activitatii
Poti alege o tema principala pentru goana de comori (asta este optional) – este mai amuzant pentru copil cand interpreteaza un rol. Daca alegi o tema, alege-o pe gusturile copilului tau (iata cateva idei: dinozauri, printese, personaje din povesti, carnaval etc.)
Alta idee ar fi ca indiciile colectate sa formeze comoara insasi. De exemplu, jucatorii au de colectat ingredientele care vor forma un tort sau o prajitura.
Indiciile
Acum am ajuns la partea cu adevarat amuzanta pentru tine: indiciile! Nu exista nicio regula in realizarea lor, asa ca te poti juca in moduri cat mai creative! Eu doar iti voi oferi cateva idei:
- poti folosi imagini pe post de indicii (poza unui scaun din casa, de exemplu sau un anumit copac din parc);
- poti face ghicitori (de exemplu: Nici in casa, nici afara. Ce este? Fereastra);
- poti face puzzle-uri (imprimi o fotografie si o tai in mai multe bucatele, pentru a realiza un puzzle);
- le poti scrie pe hartie (de exemplu: Indiciul urmator este in locul unde alimentele sunt mereu reci);
- poti sa creezi coduri pentru indicii (de exemplu, sa le scrii cu suc de lamaie pe hartie – pentru a citi indiciile, va fi nevoie ca jucatorii sa tina hartia aproape de un bec, pentru a vedea scrisul);
- poti sa faci intuneric in casa si sa le dai jucatorilor lanterne (daca sunt putini, astfel incat sa nu se ciocneasca intre ei);
- poti folosi mici obiecte care sa duca spre un alt loc.
Important este ca fiecare indiciu sa duca spre urmatorul, iar indiciile sa fie gandite in functie de varsta copilului/copiilor. De asemenea, primul indiciu ar trebui sa fie foarte usor, dificultatea crescand pe masura ce jucatorii avanseaza.
Comoara
Comoara poate fi o jucarie sau un trofeu pe care il realizezi chiar tu. Daca sunt mai multi copii care participa, poti face niste prajituri (iar apoi sa ii indemni pe castigatori sa le imparta cu ceilalti participanti la joc).
Te-ai pregatit de goana dupa comori? Tu ai incercat pana acum aceasta activitate?
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
Articol slab si nedocumentat!!!
Tema buna