Jocuri pentru dezvoltarea vocabularului

Ajuta-ti copilul sa invete cuvinte noi, intr-un mod distractiv, prin aceste jocuri pentru dezvoltarea vocabularului.

Inca dinainte sa inceapa sa formeze cuvinte, este important sa ii vorbesti cat mai mult micutului tau. Acest lucru contribuie enorm la dezvoltarea copilului!

Iar odata ce incepe sa spuna primele cuvinte, poti incepe sa te joci cu vocabularul, pornind de la cuvinte foarte simple. Jocurile il vor ajuta pe micutul tau sa invete mai repede si mai bine, in orice domeniu. De exemplu, o solutie este repeti un cuvant de multe ori, punandu-l si intr-un context din mediul inconjurator. Sau poti inventa un cantecel special pentru un cuvant nou.

Cand copilul este deja ceva mai mare, poti incerca jocuri ceva mai complexe, care sa implice si cititul sau noi forme gramaticale. Iata cateva dintre aceste jocuri:

  • Prefixe si sufixe

Pentru a intelege cum functioneaza prefixele si sufixele inaintea si, respectiv, la finalul unui cuvant, cel mai usor este sa faci un joc.

Ia o foaie de hartie, tai-o in parti egale si, pe fiecare fasie, scrie cate un cuvant simplu, pe care copilul tau sa il cunoasca deja: „nor”, „copil”, „sat”.

Apoi, pe alte fasii de hartie, scrie prefixe si sufixe. Amesteca-le si joaca-te cu micutul tau, astfel incat sa formati cuvinte noi: in/norat, copil/arie, con/sat/ean.

  • Cuvant amestecat

Alt joc foarte util pentru dezvoltarea vocabularului (si amuzant, in acelasi timp) este amestecarea literelor dintr-un cuvant. Alege un cuvant ceva mai lung (dar tot suficient de simplu), cum ar fi „gradinita”.

Apoi, roaga-ti copilul sa se foloseasca de literele cuvantului, pentru a forma cat mai multe cuvinte noi. In acest caz, cateva cuvinte care pot iesi sunt: „gradina”, „din”, „gard”, „grad”, „rid” etc.

  • Ghiceste cuvantul

Acest joc este ceva mai complicat, dar bun pentru gasirea sinonimelor. Pe o foaie de hartie, scrie cateva fraze care sa contina un cuvant nou, pe care puiul tau sa nu il cunoasca. Ai grija la contextul frazei!

Ideea jocului este ca micutul tau sa poata gasi un sinonim pentru cuvantul nou, luandu-se dupa sensul frazei. De exemplu: Exploratorul a descoperit o noua tara. Cuvantul „descoperit” ar putea fi inlocuit cu „gasit”.

Tu ce alte jocuri pentru dezvoltarea vocabularului mai stii?


Ultimele articole

Un comentariu la „Jocuri pentru dezvoltarea vocabularului”

  1. Foarte faine ideile voastre! Haideti sa va mai spunem si noi cateva:
    – Asadar, sa nu uitam de indragitul FAZAN. La inceput se pot forma cuvinte pornind nu de la ultima litera a unui cuvant dat, ci mai degraba de la ultima silaba. In acest fel copilul va invata si despartirea in silabe si va reusi sa gaseasca cuvinte mai repede.
    – Un joc foarte frumos pentru cei mai mari este Batalia contrarilor – cautam cuvinte opuse si incercam sa formulam fraze distractive in care alaturam cele doua cuvinte – Ex. Esti groaznic de frumos! In acest fel copii vor intelege singuri de ce aceste fraze nu trebuie folosite in vorbirea corecta, fiind pastrate doar pentru joaca!
    – Sa formulam propozitii in care toate cuvintele sa inceapa cu aceeasi litera – va garantam ca nu este foarte usor!
    – un joc distractiv este jocul Struto-camila – am avea nevoie de jetoane cu jumatati de animale. Alaturam cate doua jetoane la intamplare si denumim animalutul astfel format – struto-camila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s