„Cum stiu daca voi avea gemeni?” Este o intrebare (sau o grija) des intalnita la viitoarele mamici. De aceea, hai sa spulberam cateva mituri despre conceptia gemenilor si sa aflam ce se intampla de fapt.
In primul rand, este bine de stiut ca exista doua tipuri de gemeni: cei identici (monozigoti) si cei non-identici (dizigoti). Mult mai rare sunt sarcinile cu gemeni identici decat cu non-identici. De asemenea, gemenii identici vor fi mereu de acelasi sex (adica, ori ai putea avea doua fetite, ori doi baietei).
Sansele de a avea gemeni sunt mai mari, in urmatoarele cazuri:
- daca ai o burtica mai mare decat ar trebui in perioada respectiva;
- daca ai mai avut o sarcina gemelara;
- daca ai facut tratament de fertilizare – in functie de tipul de tratament urmat (pentru stimularea ovariana), sansele pot fi mai mari sau mai mici.
In cazul fertilizarii in vitro, sansele de a avea gemeni cresc – fiind implantati mai multi embrioni in uter, poti da nastere la 2 sau mai multi copii.
Intr-o ecografie, doctorul ar putea chiar sa vada daca bebelusii impart o placenta (adica daca sunt gemeni identici) sau daca sunt doua placente separate (ceea ce poate insemna fie monozigoti, fie, mai des, dizigoti). De asemenea, gemenii identici sunt identificati printr-un test ADN, pe care il poti face imediat dupa nastere.
Exista si cateva mituri despre gemeni. De exemplu, faptul ca gemenii sar o generatie sau ca sunt „mostenire din familie”. Nu s-a dovedit faptul ca, daca ai, sa zicem, unchi gemeni sau bunici gemeni, vei naste si tu la fel. Totusi, poate exista o predispozitie in familie, pe partea feminina, in cazul femeilor care elibereaza mai mult de un ovul in fiecare luna, in perioada de ovulatie.
Alt mit este ca ai greturi mai puternice daca ai gemeni. Fals. Sunt femei care au un singur copil si pot avea stari de rau foarte mari sau femei care vor naste gemeni, dar nu simt aproape nimic.
sursa: nhs.uk