5 semne ca ai nevoie de mai mult somn

S-ar putea sa crezi ca te descurci dormind sporadic sau doar cateva ore, dar organismul tau nu poate fi pacalit. Iata 5 semne ca ai nevoie de mai mult somn.

In momentul in care nu numai ca dormi numarul de ore necesar, dar te si duci la culcare la o ora potrivita, vei descoperi ca nu mai ai nevoie de cafea pentru a fi activ(a), avand suficienta energie in mod natural.

Un program fix de somn este greu de urmat. Insa, daca nu tii cont de el, organismul tau iti va da anumite semnale, avertizandu-te ca ai nevoie de mai mult somn, ca ai nevoie sa te refaci.

Pe langa clasicul cascat, cearcanele si pungile de sub ochi, sunt cateva semne pe care poate nu le-ai asociat cu oboseala:

Te ingrasi

Din cauza lipsei de somn, organismul tau nu produce destula leptina (hormonul care regleaza apetitul si metabolismul). In schimb, corpul tau produce mai multa grelina, cunoscut si ca hormonul foamei. De aceea, cand sari peste orele de somn, risti sa mananci mai mult decat de obicei si, ca urmare, sa te ingrasi.

In plus, o persoana obosita tinde sa manance mai multe zaharuri si mai multi carbohidrati, organismul cautand sa isi ia energia de undeva.

Te imbolnavesti mai usor

In timp ce dormi, corpul tau se „repara”. Asa ca, atunci cand dormi prea putin, sistemul imunitar incepe sa nu mai functioneze la nivel optim. De aceea, te vei imbolnavi mai repede sau vei scapa mai greu de o afectiune.

Esti mai neindemanatic(a)

Lipsa de somn te poate face sa te comporti ca o persoana beata – ti se impleticesc cuvintele, iti scapa lucrurile din mana si te impiedici mai des. In alte cuvinte, abilitatile tale motorii au de suferit. De asemenea, viteza ta de reactie este mai scazuta.

Mai mult somn inseamna reflexe mai bune, o capacitate de concentrare crescuta si o motricitate mai bine coordonata.

Esti mai sensibil(a)

Te trezesti ca plangi la birou pentru ca tocmai ai ascultat o balada siropoasa? Te enervezi din cele mai marunte amanunte? Inseamna ca ai nevoie de mai mult somn.

Cand esti obosit(a), devii si mult mai emotional(a), iar pragul de stres este scazut considerabil. Ai grija! Lipsa de somn poate duce chiar la depresii.

Devii mai uituc(a)

Ai patit vreodata sa citesti intr-o carte acelasi paragraf de mai multe ori si tot sa nu poti retine ce vrea sa spuna? Acela este un moment in care organismul iti cere mai mult somn.

Incapacitatea de a te concentra sau de a retine chiar si lucruri importante se datoreaza lipsei de somn. Conexiunile din creierul tau se fac mai greu, atunci cand nu dormi suficient. Astfel, potrivit studiilor, raspunsul la simple teste de memorie este mai slab.

Te-ai aflat in vreuna din situatiile de mai sus? Ti-ai facut un program de somn?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s