Ne aflam in plin sezon rece, iar gripa si raceala par a fi vestitorii acestei perioade. Cateodata, parintii cred ca aceste doua afectiuni sunt unul si acelasi lucru, fara sa stie adevaratele diferente dintre gripa si raceala, astfel incat sa poata actiona eficient si la timp pentru tratarea lor.
Iata 5 diferente dintre gripa si raceala, precum si primele masuri pe care mamele le pot lua pentru tratarea lor:
-
Evolutia virozei este treptata, in timp ce gripa se instaleaza brusc.
Acesta este primul semn dupa care mamele se pot orienta atunci cand vor sa afle daca bebelusul lor este doar racit, sau prezinta mai degraba simptomele specifice gripei.
-
In cazul virozelor febra este medie (37,5 – 38°C), in timp ce in cazul gripei febra este puternica (38,5 – 40°C).
In ambele situatii, in care mamele observa ca micutii lor au febra, administrarea unui antitermic pe baza de ibuprofen este necesara si poate fi realizata chiar de catre parinti. Ibuprofenul va reduce febra copiilor si totodata va diminua riscul ca acestia sa intre in convulsii febrile.
-
Tusea asociata virozelor dureaza atat cat va dura si viroza, in timp ce tusea ca simptom al gripei poate persista si cateva saptamani dupa ce restul simptomelor acesteia au disparut.
In cazul gripei, tusea este adesea insotita de dureri puternice in gat. Acestea pot fi ameliorate prin administrarea unui anti-inflamator pe baza de ibuprofen, cu gust de portocale sau de capsuni. Produsele disponibile in aceste doua variante de gust usureaza procesul de adminstrare a siropului si totodata calmeaza gatul iritat al copilului.
-
Viroza nu este asociata cu durerile musculare, insa gripa da.
Atunci cand micutii se confrunta cu dureri musculare generate de gripa, mamele au la dispozitie produse specifice prin care le pot atenua. Efectele anti-inflamatoarelor pot dura pana la 8 ore, prin urmare administrarea lor de la primele manifestari este solutia la care se poate apela cu incredere.
-
In cazul gripei pot aparea stari de voma si chiar diaree, in timp ce in perioada unei simple raceli nu exista astfel de manifestari.
In aceste cazuri, alimentatia trebuie atent supravegheata si aleasa astfel incat sa ii asigure copilului necesarul optim de nutrienti. Consumul de lichide si hidratarea sunt foarte importante, iar mamicile trebuie sa fie atente la orice alte simptome care pot deriva din cele de mai sus, sau care se pot accentua.
Nu uita!
Gripele sunt mult mai agresive decat virozele respiratorii si au un potential mult mai mare de a aduce complicatii si de a se raspandi! De aceea este foarte important sa se vorbeasca si cu un medic la primele manifestari. O prima masura la indemana tuturor mamelor este administrarea unui medicament cu efect antitermic si anti-inflamator, inca de la inceputul primelor simptome de raceala sau gripa.