Cum pastrezi echilibrul intre pedepse si recompense?

Cum pastrezi echilibrul intre pedepse si recompense? Exista alternative? Iata cel mai simplu raspuns la aceste intrebari, ce vor ajuta atat in educatia copilului, cat si in relatia parinte-copil.

Il pedespsesc sau nu? Il recompensez sau nu?

Sunt intrebari pe care si le pune orice parinte care admite ca poate inclusiv sa greseasca in fata copilului. Hai sa vedem ce inseamna pedeapsa si recompensa in micutul creier, care abia percepe aceste concepte.

‘’Ai spart telefonul!’’, ‘’Ai gresit!’’, ‘’Esti pedepsit!’’, iar pedeapsa inseamna retragerea unor privilegii.

Ce spun psihologii?

‘’Comportamentul nedorit trebuie urmat imediat de pedeapsa. Dar discuta cu cel mic despre ceea ce a facut, ca sa isi inteleaga faptele. Discuta si despre pedeapsa si fii consecvent(a)’’. Aceasta este o pedeapsa aplicata corect.

Insa pedepsele ar trebuie sa urmeze dupa actiuni care pun in pericol copilul sau alte persoane, nu pentru orice fleac. Pedepsele repetate si pentru lucruri minore duc la scaderea stimei de sine a celui mic, la incredere scazuta in fortele si deciziile proprii.

Ce inseamna recompensa?

Recompensa se refera la o modalitate eficienta de a-i incuraja pe cei mici, de a le arata atentie intr-un mod constructiv. Comunica-i copilul cand il recompensezi, astfel incat sa inteleaga actiunea de recompensa corect. In felul acesta, copilului ii creste stima de sine si increderea in propriile forte. In felul acesta, se imbunatateste relatia parinte-copil.

Partea intunecata a recompensei

Pe de alta parte, recompensele repetate pot avea, paradoxal, si o parte negativa. Se poate ca cel mic sa perceapa invatarea doar pe baza de recompense. Cu alte cuvinte, copilul va duce la bun sfarsit lucrurile daca primeste in schimb recompense. Sau copilul invata sa execute anumite sarcini doar daca primeste recompense.

Pe termen lung, acest comportament este nociv pentru ca, stim bine, la varsta adulta, actiunile, chiar pozitive, se finalizeaza rareori si cu recompense adevarate.

Vorbeste cu cei mici! Mult!

Si dupa toate aceste informatii, apare intrebarea: ‘’Cum reconstruim relatia parinte-copil ca sa nu ajungem nici la pedepse, nici la un sistem bolnavicios, bazat pe recompense repetate?’’

Raspunsul este unul singur, dar extrem de larg. Prin comunicare. Vorbeste cu cel mic, asculta-l, stimuleaza-l sa iti puna intrebari, intreaba-l la randul tau despre ce ce vrea, despre ce simte, despre ce intentioneaza sa faca intr-o anumita situatie, despre cum percepe persoanele apropiate, colegii, prietenii, dusmanii. Doar asa poti pastra un echilibru intre pedepse si recompense.

La randul tau, verbalizeaza ceea ce gandesti, ceea ce simti. Si respeta doua reguli esentiale pentru orice relatie bazata pe respect.

  1. Daca promiti ceva, tine-te de cuvant!
  2. Daca gresesti, recunoaste si cere-ti iertare.

La tine cum functioneaza acest sistem? Ai gasit echilibrul intre pedepse si recompense?

Autor articol: Centrul KinetoBebe

logo_KB_png


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s