Fiecare copil invata in felul sau, in ritmul sau, prin diferite procedee pe care le folosesc. Care este stilul de invatare al copilului tau?
Metoda prin care invatam si ne aducem aminte ce am asimilat este ceea ce numim stilul de invatare.
In mod normal, suntem diferiti, iar modul in care invatam este diferit. Elevii invata mai repede atunci cand sunt implicati activ, iar noile achizitii sunt utile si usor de aplicat in viata de zi cu zi.
Dupa modalitatea senzoriala implicate sunt 3 stiluri de invatare de baza: vizual, auditiv, tactil-kinestezic.
- Vizual: Elevii care care au stilul de invatare vizual isi amintesc ceea ce scriu si citesc, le plac reprezentarile si proiectele vizuale, inteleg mai bine informatiile atunci cand le vad, isi pot aminti foarte bine titluri de capitol, reviste, harti.
- Auditiv: Elevii la care predomina stilul de invatare auditiv isi amintesc ceea ce aud si ceea ce se spune, se antreneaza usor in discutii cu colegii si invatatorii, isi amintesc sarcinile comunicare verbal/oral.
- Tactil-kinestezic: Cei care folosesc acest stil de invatare isi amintesc experientele personale la care au participat cu mainile si intregul corp, au o buna coordonare motrica si se implica in mod armonios in activitatile practice.
Identificarea stilului de invatare al fiecarui copil este utila pentru parinti, cadre didactice si pentru copii.
Pentru parinti, este important intrucat ii ajuta sa inteleaga nevoia de invatare a copiilor si identifica piedicile ce determina performante scolare scazute.
De asemenea, profesorii pot astfel sa isi formeze o imagine clara asupra diversitatii clasei si pot eficientiza demersul didactic diferentiat si individualizat.
Iar copiii contribuie la dezvoltarea unei relatii pozitive cu cei din jur. Celor mici le creste stima de sine, le este dezvoltata cunoasterea de sine. Astfel, elevii incep sa fie constienti de punctele tari si slabe ale propriei invatari.
Autor articol: Georgiana Abrudan – Profesor invatamant primar, Centrul educational EDU&CARE
sursa foto: freedigitalphotos.net