Teama de psiholog la copii

Cum faci pentru a-ti ajuta copilul sa inteleaga ca psihologul nu este un „bau-bau”? Cum il ajuti sa depaseasca teama de psiholog?

Ca parinte aflat in situatia de a consulta un psiholog alaturi de copilul tau, este normal sa folosesti anumite „arme” de convingere, chit ca cel „mic” al tau a depasit varsta majoratului.

Metode gresite

Primul lucru de care este bine sa tii cont este faptul ca psihoterapia in care unul dintre membrii familiei este fortat sa participe nu va da roade. Oricat de bune ar fi intentiile tale, desi il poti aduce acolo, nu poti sa il convingi sa vorbeasca, sa fie sincer, sa se deschida, sa aiba incredere in psihoterapeut. Iar lipsa acestor lucruri daca nu va duce la un esec terapeutic, cu siguranta va ingreuna considerabil procesul.

De exemplu, una dintre metodele des folosite, dar gresite, este de a aduce copilul sau adolescentul fara a-i spune insa unde merge si a lasa psihologul sa ii explice celui mic cine este si de ce se afla acolo.

Acest lucru va afecta increderea pe care copilul o are in parinte. Mai mult de atat, psihoterapia ajuta, printre altele, la imbunatatirea relatiei dintre parinti si copii si invatarea gestionarii conflictelor ulterioare. Este inutil daca un psihoterapeut iti poate „controla” copilul.

Ce este indicat sa faci?

  • Cel mai bine este sa il pregatesti pe copil inainte sa il aduci in terapie. Pe masura ce acesta va intelege mai bine ce se intampla, pe atat va fi mai mic socul si relatia terapeutica va putea porni cu dreptul, crescand sansele de reusita.

Cum poti explica mersul la psiholog depinde de varsta copilului tau, astfel incat sa inteleaga conceptul in cuvintele sale.

  • Da-i sansa de a alege. Poate participa o data, sa vada cu ochii lui ce inseamna, cum se simte si sa poata judeca singur daca vrea sa continue. Nu il obliga sa se angajeze ca va face ceva daca nu intelege ce inseamna sau daca are anumite prejudecati sau frici. Valideaza-i aceste frici si incearca sa ii asculti nevoile.
  • Nu il face singurul responsabil. Iti poti arata sustinerea sugerandu-i sa participati impreuna la sedinta, sa descoperiti impreuna cum puteti sa rezolvati situatia in care va aflati. Este bine sa iti asumi in fata lui propriile probleme si nevoi.

In cazul in care nu simti ca gasesti cuvintele potrivite sau te lovesti de un zid, cel mai bine este sa consulti un psihoterapeut/ psiholog. Acesta te poate ajuta sa gasesti abordarea potrivita copilului tau, astfel incat sa il convingi ca acest lucru este pentru binele lui. Sau, de ce nu, te poate ajuta sa gasesti calea de a rezolva problema, fara sa trebuiasca prezenta fizica a celui mic in cadrul terapiei.

S-a intamplat sa mergi la psiholog cu micutul tau? Cum a decurs prima sedinta?

Autor articol: Mihaela Balan – Psihoterapeut de familie sub supervizare – mihaela.balan9@gmail.com

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s