Cand copilul vorbeste singur

Ti s-a intamplat sa iti surprinzi copilul vorbind singur si sa iti faci griji? De ce face micutul tau asta? Afla mai departe ce inseamna acest comportament.

Faptul ca micutul tau vorbeste singur nu este un motiv de ingrijorare, in cele mai multe dintre cazuri. De obicei, discutiile cu prietenii imaginari sau cu personaje imaginare apar pe la 7-8 ani.

In acele momente, cand se aude, isi pune gandurile in ordine. Asa, isi poate intelege mai bine gandurile. Si, cel mai important, in timp ce vorbeste, nu este judecat de catre alte personae – parinti, prieteni, profesori.

In aceste momente, cel mai bine ar fi sa nu il intrerupi si nici sa nu iti faci cunoscuta prezenta. Fii un observator tacut.

De fapt, in momentele in care vorbeste singur, copilasul apeleaza la o terapie anti-stres.

Iar motivul este unul simplu. Cand isi povesteste ceea ce i se intampla la scoala sau alaturi de prietenii sai, in momentul in care isi verbalizeaza problemele, nelamuririle, visele, atunci, cu siguranta, se va simti mai confortabil in propria piele.

Unele studii au aratat ca micutii care vorbesc cu ei insisi isi dezvolta capacitatea intelectuala de cinci ori mai rapid decat cei care nu au asimilat aceasta practica.

Iar daca iti doresti sa discuti cu cel mic despre faptul ca vorbeste singur, poti formula o introducere subtila:

„Am auzit ca ai niste prieteni, despre ce va jucati?”

De obicei, multe lucruri pe care le discuta copiii cu prietenii lor imaginari sunt dorinte pe care vor sa le indeplineasca alaturi de parinti. Deci mare atentie! Poate copilul se simte singur, poate are nevoie de conversatii mai lungi alaturi de parintii sai.

Reprezinta o situatie periculoasa daca cel mic vorbeste singur, fara niciun sens. Si in acest caz, solicitati de urgenta ajutorul unui psiholog.

Micutul tau are prieteni imaginari?

Autor articol: Centrul Kinetobebe – Calea Mosilor, nr. 158

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s