Problemele bebelusului la 0-3 luni

Aceasta perioada este marcata de reflexele primitive, in care apar modificari multiple si rapide in evolutia copilului tau. In primele luni de viata, mobilitatea copilasului tau va fi destul de redusa. Dificultatile motorii si de musculatura ale unui nou-nascut pot varia si este bine sa fii pregatit.

Inca de la nastere, vei sesiza ca nou-nascutul este usor incordat, avand un tonus muscular crescut (isi tine pumnisorii stransi, coatele flectate, genunchii usor flectati).

Aceasta postura va fi mentinuta pe durata primelor trei luni de viata, ca o prelungire a pozitiei intrauterine, tonusul diminuandu-se progresiv pana la sfarsitul perioadei. Cele mai ample miscari vor fi cele alternative, de flexie-extensie de la nivelul membrelor inferioare.

Incepand cu luna a doua de viata, controlul capului se va imbunatati progresiv, in asa fel incat spre sfarsitul celei de-a treia luni va mentine”postura papusii”, adica sprijinit pe antebrate si palme isi va mentine capul ridicat si va privi stanga-dreapta.

Reflexele primitive (pe care le vom prezenta cu alta ocazie) vor guverna aceasta perioada din viata copilului, stingandu-se gradual si lasand loc unei activitati voluntare din ce in ce mai intense.

Pentru un parinte nu vor exista prea multe semnale evidente care sa-l ajute sa-si dea seama despre eventualele intarzieri in dezvoltarea motorie, insa in aceasta perioada va putea sa sesizeze unele deficiente la nivelul aparatului locomotor:

  • o pozitie deficienta a capului care va fi in permanenta inclinat lateral si usor rasucit spre partea opusa, care nu se redreseaza nici la incercarile de corectare si care poate aplatiza zona craniana de sprijin – torticolis;
  • un brat (uneori amandoua) inert, care atarna pe langa trunchi fara sa se miste activ – paralizie de plex brahial;
  • anomalii la nivelul membrelor superioare – deformari osoase, absenta anumitor segmente, degete supranumerare, lipsa, unite, etc;
  • deformari ale sternului;
  • deformarea coloanei vertebrale (scolioza congenitala);
  • modificari ale membrelor inferioare:
    • la nivelul genunchilor: coapsa cu gamba formeaza un unghi cu deschiderea spre anterior – genu recurvatum;
    • la nivelul picioarelor: strambe congenital, picioare care au fata dorsala apropiata sau lipita de fata anterioara a gambei  –  talus valgus, picioare cu virful orientat spre interior si in jos – varus equin, etc.

Bineinteles ca lista poate fi mult mai lunga, insa am amintit cele mai evidente probleme care se pot sesiza, si care ar trebui sa-i determine pe parinti sa se adreseze medicului.

Indiferent daca temerile parintilor sunt intemeiate sau nu, este bine ca ele sa fie aduse la cunostinta medicului, deoarece ele pot determina instituirea precoce a programelor de recuperare si prevenirea agravarii eventualelor probleme, permitand astfel obtinerea unor rezultate foarte bune.

Bebelusul tau a avut astfel de probleme? Cum le-ai rezolvat?

Autor: CENTRUL KINETOBEBE

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s