Sărbătorile de iarnă sunt așteptate cu atâta bucurie, încât, uneori, lăsăm garda jos și ajungem să facem toate poftele copiilor, când vine vorba de alimentație. Obiceiurile alimentare normale de până atunci dispar parcă, învăluite de magia bucuriei, a cadourilor, a prietenilor aflați în vizită și a meselor copioase care conțin adesea preparate grase și foarte dulci. Lipsa fibrelor, prăjelile, băuturile carbogazoase, prăjiturile cu creme, dar și combinația nefericită dintre ele, porțiile prea mari de mâncare, lipsa pauzelor dintre preparate, necesare digestiei, toate duc la balonare, arsuri gastrice, diaree, constipație, enterocolită și câte și mai câte.
Nu întâmplător, este important să avem grijă de microbiomul intestinal al copilului în permanență, cu atât mai mult în preajma sărbătorilor.
De ce trebuie să acordăm importanță sporită sănătății intestinului?
Starea intestinului copilului și microbiomul acestuia influențează capacitatea lui de a digera, absorbi și utiliza alimentele.
Având în vedere că 70% din sistemul imunitar al individului se găsește în intestin, sănătatea sistemului gastrointestinal poate influența capacitatea organismului de a se lupta cu racelile și virușii, încetinind vizibil recuperarea în cazul îmbolnăvirii. Studiile nenumărate au arătat de altfel, că un dezechilibru în bacteriile intestinale crește riscul de alergii, precum eczema și astmul.
Nu uitați! Sănătatea intestinală a copilului îi va influența și starea de spirit prin axa intestin-creier. Dacă observați schimbări frecvente ale dispoziției, stari de tristete, de anxietate, neliniște, musai să acordați atenție sănătății intestinale.
Iar pentru ca a preveni este cel mai sănătos comportament, haideți să punem în aplicare sfaturi bune, menite a avea sărbători liniștite, copii fericiți și burtici vesele:
- Apa nu trebuie înlocuită cu nimic!
Schimbările de dietă, dar și mediile diferite, stresul, agitația pot provoca constipație. Apa nu numai că hidratează, ci menține lucrurile în mișcare în intestin și ajută la evitarea constipației. Încurajarea copilului să opteze pentru apă în locul băuturilor răcoritoare, a sucurilor va ajuta, de asemenea, la reducerea încărcăturii de zahăr. Amintiți-vă că puteți spori hidratarea și cu alimente cu conținut ridicat de apă, cum ar fi pepenele verde, portocalele, strugurii și castraveții.
2. Mențineți în meniu alimentele sănătoase cu care copilul era obișnuit!
Sărbătorile reprezintă un moment de recunoștință, de bucurie și de răsfăț. Inevitabil, pe lângă alimentația cu care cel mic era obișnuit, vom strecura câteva produse speciale, care însă, nu întotdeauna sunt sănătoase. Alegeți să preparați în casă cât mai multe dintre dulciurile consumate. Optați pentru îndulcitori naturali. Folosiți stevie sau miere. Aportul excesiv de zahăr adăugat hrănește bacteriile oportuniste și poate perturba echilibrul microbiomului. Rezultatul: balonarea, flatulența și chiar diareea.
3. Folosiți alimente care conțin amidon rezistent!
Amidonul rezistent este un tip de fibre cu efect prebiotic, care nu este digerat și fermentează în intestin. Acesta hrănește bacteriile intestinale, astfel încât să poată prospera. Cartofii și pastele reci, în salate, sunt o modalitate ușoară de a adăuga amidon rezistent la o masă. Luați în considerare adăugarea de linte sau fasole la feluri de mâncare și de a folosi banane necoapte în smoothie-uri sau deserturi. Vom avea burticii sanatoase, lipsite de probleme.
4. Fructele și legumele proaspete nu trebuie să lipsească
Oferiți fructe și legume proaspete alături de delicii pentru a încuraja consumul de produse bogate în fibre. Păstrați un bol cu fructe la vedere, puneți bețișoare de legume proaspete printre boluri cu chipsuri din cartofi la cuptor sau serviți o porție de produse proaspete cu desert.
5. Puteți stimula bacteriile intestinale prin alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, chefirul, legumele fermentate.
6. Nu întârziați ora de somn!
Petrecerile de pijamă, deplasările, vizitele la prieteni sau bunici pot crea entuzism și, totodată, întârzia ora de somn a copiilor. Nu vă lăsați păcăliți. O ora de nesomn greu se recuperează. Lipsa somnului influențează hormonii de foame și de sațietate ai copilului. Diversitatea microbiomului intestinal poate influența calitatea somnului copilului, iar dovezile timpurii sugerează că există unele tulpini de probiotice care pot fi benefice pentru îmbunătățirea somnului.
7. Explorați locurile în care sunteți, ieșiți pe afară cât mai des!
Expunerea copiilor în diferite medii naturale oferă acestora o varietate de microbi, crescând diversitatea bacteriilor din intestinul lor. Exercițiile fizice nu sunt numai bune pentru inimă, ci ajută și la stimularea contracțiilor naturale ale mușchilor intestinali. O plimbare în familie după cină, de exemplu, poate ajuta copilul să aibă un tranzit intestinal mai bun!
8. Nu uitați de probiotice! Refac flora intestinală și redau starea de bine a organismului
Să nu lipsească niciodată un probiotic de calitate din gentuța cu medicamente și suplimente alimentare! Mai ales că, microbiomul uman este expus excesiv la antibiotice, nu doar prin utilizarea lor medicală, ci și prin utilizarea lor la animalele de fermă și la culturi. Folosirea lor excesivă favorizează rezistența bacteriană, iar microbiomul uman a devenit un rezervor semnificativ de gene de rezistență, contribuind la creșterea dificultății în controlul infecțiilor bacteriene.
Așadar, alegeți un probiotic pe bază de lactobabicili vii, care să ajute tratarea rapidă și eficientă a intestinului.
Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Europeană de Gastroenterologie Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) recomandă utilizarea Lactobacillus rhamnosus, LGG® la copii, pentru multiplele beneficii de sănătate. Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este un supliment alimentar ce conține culturi vii Lactobacillus rhamnosus, LGG®, tulpina originală Chr. Hansen, aceasta fiind cea mai studiată și bine documentată tulpină probiotică din lume (peste 250 de studii clinice), dar și vitamina D3. Are o eficiență dovedită clinic în prevenția diareei asociată antibioterapiei, dar și în utlizarea în cazul diareei acute sau a disconfortului abdominal. Contribuie, de asemenea, la funcționarea normală a sistemului imunitar, la menținerea sănătății sistemului osos și la menținerea funcției normale a sistemului muscular.
BIOM BABY Digestive Comfort se regăsește sub formă de flacon cu picături orale, ce pot fi administrate în siguranță încă din prima lună de viață a copiilor.
Pregătirile pentru întâmpinarea Crăciunului sunt pline de bucurie și de emoție. Să le întâmpinăm cu inima ușoară, veseli, să avem în permanență grijă de sănătatea noastră și a copiilor noștri și să nu uităm niciodată să fim recunoscători pentru tot ceea ce avem!