Copiii nostri sunt ca un burete, absorb tot ce facem si, mai ales, tot ce spunem, asa ca este datoria noastra sa ne straduim sa avem mereu un impact pozitiv asupra lor.
Cei mici isi dezvolta stima de sine prin ochii parintilor, prin urmare este foarte important sa ii ajutam, sa stabilim limite cu blandete, sa fim flexibili cand vine vorba de cresterea copiilor si sa ne alegem cu grija cuvintele atunci cand vrem sa ii disciplinam.
8 fraze pe care nu ar trebui sa i le spui copilului tau
Iata cateva lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui niciodata copilului tau:
„Nu mai plange!”
Intr-adevar, atunci cand copilul tau (sau oricine altcineva) plange impulsul este acela de a-i spune „Nu mai plange!”. Insa copiii trebuie sa stie ca nu este gresit sa se simta suparati, furiosi sau frustrati, ca tristetea este o emotie fireasca si ca plansul nu este un lucru negativ.
Evita sa minimizezi sentimentele prichindelului ta sau sa ii dai senzatia ca nu are voie sa fie suparat. Daca plange pentru ca este trist, nu ii spune sa se opreasca pentru ca exagereaza. Corecteaza comportamentul copilului tau, nu si emotiile lui!
„Promit ca iti cumpar jucaria asta data viitoare”
Desigur, nu este nimic rau in a face aceasta promisiune daca intr-adevar ai de gand sa ii cumperi copilului tu jucaria respectiva data viitoare. Insa daca te folosesti de aceasta fraza doar casa previi sau sa potolesti un tantrum in mijlocul magazinului, nu este neaparat cea mai buna alegere.
Nu ii promite copilului tau ceva ce nu se va intampla, pentru ca nerespectarea unei promisiuni poate avea un impact emotional semnificativ asupra lui. Cei mici au o memorie uimitoare si fii sigur ca nu vor uita daca le-ai promis ceva. Pentru ei, este foarte important sa te tii de cuvant, altfel, impactul si dezamagirea unei promisiuni neindeplinite pot avea repercusuni asupra psihicului sau.
Ce simte un copil cand un parinte isi incalca promisiunile? Isi pierde increderea si respectul fata de tine, parintele lui, invata sa minta si va simti ca nu este suficient de important pentru tine.
„Lasa ca vezi tu cand vine taica-tu/ maica-ta”
Prin acesta forma de amenintare nu faci altceva decat sa iti subminezi autoritatea in fata copilului si sa ii dai de inteles ca nu stii sau ca nu poti sa il disciplinezi si sa iei anumite masuri, atunci cand e cazul. „De ce sa ascult de mama/ tata daca oricum nu imi face nimic?”.
In plus, printr-o astfel de amenintare se creeaza o dinamica nesanatoasa intre copil si parintele „bau-bau”. Ca sa disciplinezi eficient este important sa iei tu insuti atitudine imediat, nu sa pasezi aceasta responsabilitate altcuiva.
„Multumesc ca ti-a strans jucariile. De ce nu poti sa faci asta de fiecare data?”
Da, i-ai multumit pentru ca si-a strans jucariile sau pentru ca si-a dus farfuria in chiuveta, ceea ce este minunat. Dar nu incerca niciodata sa „amesteci” critica cu lauda, crezand ca astfel il vei face pe cel mic sa fie mai ordonat. Nu vei face altceva decat sa il faci sa se simta ca orice ar face, nu va fi niciodata suficient de bun.
Lauda-l pentru buna purtare, spune-i „Ma bucur tare mult ca ti-ai strans jucariile cand te-am rugat”.
„Taci odata!”
Da, uneori copiii sunt galagiosi si neastamparati, iar acest lucru ne scoate din sarite si ne aduce in stare sa spunem lucruri pe care ulterior ajungem sa le regretm. Unul dintre ele este „Mai taci odata. Nu vreau sa te mai aud”.
Atunci cand ii spui copilului tau ca nu vrei sa il mai auzi, ii transmiti intr-un mod inconstient ca prezenta lui nu este binevenita in viata ta.
„Ma scoti din sarite! Uite ce am facut din cauza ta!”
Copilul tau nu este responsabil sau vinovat de emotiile tale. Emotiile si sentimentele tale, pozitive sau negative, sunt doar ale tale si sunt raspunsul a ceea ce gandesti tu, nu copilul tau.
In plus, prin astfel de cuvinte nu il ajuti pe cel mic sa faca fata propriilor emotii si sa si le gestioneze intr-un mod sanatos. El va invata ca este in regula sa arunce responsabilitatea sentimentelor negative asupra altora, in loc sa si le asume.
„Du-te imediat in camera ta! Esti pedepsit!”
Cand iti trimiti copilul in camera lui dupa ce l-ai certat, nu ai nicio garantie ca va reflecta asupra comportamentului sau. In loc sa iti pedepsesti copilul indepartandu-l de tine, incearca disciplina pozitiva.
Incurajeaza comportamentul pe care ti-ai dori ca micutul tau sa il aiba, in loc sa ii atragi atentia asupra purtarii negative. Acest lucru nu inseamna ca un comportament neadecvat trebuie ignorat! Impune-i clar si ferm anumite reguli, dar pe un ton prietenos. Stim, e destul de greu sa pastrezi un echilibru, dar nu imposibil.
„De ce nu poti sa fii si tu ca sora/ fratele tau?”
Minimizand realizarile copilului tau si comparandu-le cu cele ale surorii sau fratelui sau nu vei obtine altceva decat o rivalitate intre frati. In plus, copilul tau nu se va simti niciodata suficient de bun, suficient de puternic sau suficient de priceput precum persoana cu care este comparat, iar pe viitor, acest lucru ii va dauna.
Exista riscul sa devina un adult care nu va avea nicidoata indeajuns de multa incredere in el, va fi macinat de invidie si care va privi orice activitate ca pe o competitie.