8 Competente-Cheie pentru Invatarea Durabila, recomandate de UE

8 Competente-Cheie pentru Invatarea Durabila, recomandate de UE

Comisia Europeana a publicat propunerea pentru Competentele-Cheie pentru Invatarea Durabila, inlocuind recomandarea din 2006. Schimbarile aduse in noul document au la baza tehnologia care a capatat o importanta tot mai mare in vietile noastre si cresterea sectorului de educatie non-formala.

„Competente-cheie sunt acele competente de care au nevoie toti indivizii pentru implinire si dezvoltare personala, angajare, includere sociala si cetatenie activa. Ele sunt compuse din cunostinte, abilitati si atitudini si merg mai departe de notiunea academica de cunostinte”, se arata in documentul Comisiei Europene.

Recomandarea UE are ca obiectiv imbunatatirea dezvoltarii competentelor-cheie pentru toti oamenii, pe parcursul vietii lor. Statele membre sunt incurajate sa isi pregateasca mai bine oamenii pentru schimbarile din piata muncii si integrarea in societati mai diversificate, digitalizate si globalizate. Accentul documentului pica pe investirea in abilitati de baza, in competente antreprenoriale si digitale si in competente lingvistice, astfel incat toata lumea sa poata participa activ in societate si economie.

Cele 8 Competente-Cheie pentru Invatarea Durabila sunt:

Competenta de Scriere si Citire

Poate fi dezvoltata in limba materna, in limba predata la scoala si/sau in limba oficiala a tarii. Elementul-cheie este ca un nivel bun de scriere si citire trebuie sa fie asigurat in cel mutin un dintre aceste limbi, pentru a permite dezvoltarea competentelor viitoare.

Competenta Lingvistica

Accentul pica pe ajutarea oamenilor sa comunice peste granite, pentru a permite mobilitatea in Europa si intr-o economie globalizata.

Competenta Stiintifica, de Inginerie, Tehnologica si Matematica

Ca in 2006, punand accentul pe gandirea critica si rezolvarea problemelor, acestea sunt obligatorii pentru functionarea societatilor si economiilor avansate din punct de vedere tehnologic si bazate pe cunostinte. Acest nou titlu consolideaza notiunea de stiinta ca proces si ca mod de gandire si include o referire la nevoia crescanda de alfabetizare financiara.

Competenta Digitala

Include 5 arii:

  • alfabetizare informationala si statistica, inclusiv gestionarea continutului;
  • comunicare, colaborare si participare in societate;
  • creatie de continut digital, conform cu principiile etice;
  • siguranta;
  • rezolvarea de probleme.

Descrierea acestor competente ar trebui sa fie suficient de flexibila pentru a fi relevanta atat in societatea de astazi, cat si in cea de maine, recunoscand incorporarea retelelor sociale si aparitia de noi tehnologii, cum ar fi Inteligenta Artificiala, robotii, realitatea virtuala si augmentata.

Competenta Personala, Sociala si de Invatare

Contine trei aspecte specifice:

  • personal – include constiinta de sine si bunastarea fizica si psihica;
  • social – acopera interactiunile interpersonale si cum lucram cu altii;
  • de invatare – accentul este pus pe strategii de invatare durabila si abilitati de gestionare a carierei.

Totodata, aceasta sectiune acopera atat o serie de abilitati transversale din cadrul construit in 2006 (creativitatea, gandirea critica, rezolvarea problemelor, luarea de decizii, autoreglarea), cat si unele noi, precum perseverenta si abilitatea de a face fata necunoscutului si complexitatii.

Competenta Civica

Include cetatenia activa, participarea, implicarea si construirea unui viitor durabil. De asemenea, aceasta categorie subliniaza rolul cetateniei, a valorilor democratice si a drepturilor omului in societatile globale, tot mai conectate, ale zilelor noastre. Elemente-cheie ale acestei competente sunt atat intelegerea nevoii de sustinere pentru societati, economii si ecosisteme durabile, cat si adoptarea unor stiluri de viata durabile.

Competenta Antreprenoriala

Se aliniaza cu Cadrul de Competenta Antreprenoriala al Centrului Comun de Cercetare (JRC). In plus fata de acesta, creativitatea si abilitatea de a planui si gestiona procese sunt subliniate ca fiind dimensiuni esentiale pentru o gandire antreprenoriala.

Competenta de Constientizare Culturala si Expresie

Ia in considerare o gama mai larga de forme contemporane de expresii culturale. Este un element esential in intelegerea, dezvoltarea si exprimarea de idei. Cu alte cuvinte, aceasta competenta permite observarea si modelarea lumii in ton cu identitatea construita in relatie cu altii. Sunt subliniate atitudinile pozitive si mentalitatile deschise fata de alte culturi si fata de diferentele culturale.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s