7 superalimente pentru imunitatea copilului

Schimbările de temperatură specifice toamnei pot da serios peste cap organismul si sistemul imunitar al copiilor nostri. Prin urmare, este foarte important sa ne asiguram ca din alimentatia lor nu lipsesc cateva alimente de baza, care fortifica imunitatea si asigura o sanatate de fier pe tot parcursul acestui sezon de tranzitie, si nu numai.

7 superalimente pentru imunitate

Urmatoarele superalimente au proprietati uimitoare asupra sansatatii, recunoscute chiar si de catre nutritionisti, asa ca le poti introduce nu numai in alimentatia copilului tau, dar si in dieta ta!

Avocado
Foto: pixabay.com

Fructul de avocado este plin de proteine, fibre si acizi grasi esentiali. Poate fi introdus in alimentatia copilului incepand de la 6 luni, fiindca nu irita stomacul, este usor de digerat si are un risc alergic scazut.

Citeste si: Avocado – gustos si sanatos!

Daca iti inchipuiai ca bananele contin mult potasiu, afla ca avocado are o cantitate dubla, pe langa alti nutrienti esentiali, precum fibrele, vitamina E, vitaminele B (pentru metabolism) si acidul folic (pentru un par frumos si unghii puternice). Avocado ajuta la dezvoltarea creierului si protejeaza impotriva alergiilor si anumitor boli, intrucat are proprietati anti-inflamatoare si antioxidante.

Citeste si: Cum sa cresti un avocado in casa

Avocado trebuie consumat in stare cruda. Poti face un guacamole delicios pasand fructul de avocado si adaugand peste el putina zeama de lamaie, un praf de sare, o jumatate de rosie taiata marunt si un fir de ceapa verde. Serveste-l copilului pe o felie de paine prajita, eventual alaturi de un ou fiert moale.

Afine
Foto: pixabay.com

Afinele sunt pline de vitamine, minerale si antioxidanti care imbunatates memoria si intaresc imunitatea. Afinele contin cantitati semnificativ de mari de vitamina C fata de alte fructe si legume, iar pediatri recomanda introducerea acestor fructe in alimentatia bebelusului incepand cu 10 luni, chiar 1 an, intrucat sunt alergenice.

Citeste si: De ce ne plac afinele

Afinele pot fi consumate in stare naturala, ca atare sau in smoothie-uri de fructe, facute in casa. Se recomanda, de regula, asocierea afinelor cu alte fructe (banane, piersici, caise, alte fructe de padure), pentru a fi mai usor de tolerat de sistemul digestiv sensibil al celor mici.

Somon
Foto: unsplash.com

Somonul este un peste gras, de apa rece, bogat in acizi grasi Omega-3, care stimuleaza dezvoltarea creierului copilului, avand totodata proprietati anti-inflamatorii puternice. In acelasi timp, somonul contine Astaxanthin, un antioxidant carotenoid care ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor si oaselor si stimuleaza vederea.

Asociaza somonul la cuptor cu legume care ii plac deja copilului tau.

Spanac
Foto: pixabay.com

Spanacul contine substante nutritive de care orice copil are nevoie pentru o crestere sanatoasa. Este o sursa excelenta de fier, calciu si acid folic, fiind de asemenea bogat in vitaminele A si C, care ajuta la intarirea oaselor si stimuleaza creierul. Spanacul are proprietati antiinflamatoare si este cunoscut pentru faptul ca intareste sistemul imunitar si ofera energie.

Bebelusii pot manca spanac incepand de la varsta de 12 luni, sub forma de piure, iar pentru copiii mai mari, spanacul poate fi gatit in diverse feluri delicioase. Poti face paste cu spanac si pui sau curcan, tarta cu spanac si ricotta sau pizza cu spanac. Internetul este plin de retete cu spanac, numai bune pentru intreaga familie.

Cartofi dulci
Foto: pexels.com

Cartofii dulci sunt o sursa excelenta de vitamina A, B, C si E si minerale, precum calciu, potasiu si fier. De asemenea, sunt bogati in fibre si carbohidrati care asigura o digestie sanatoasa, si beta-caroten, care stimuleaza vederea.

Spre deosebire de cartofii albi, cartofii dulci pot fi introdusi in alimentatia copilului inca de la inceputul diversificarii, sub forma de piureuri. In cazul copiilor mai mari, cartofii dulci pot fi gatiti la cuptor, sub forma de „chipsuri”, sau gatiti alaturi de piept de pui sau curcan. Supa crema de cartofi dulci este iarasi o varianta delicioasa de pranz pentru cei mici, si nu numai.

Iaurt
Foto: freepik.com

Bogat in calciu si proteine, iaurtul ajuta la intarirea oaselor si a dintilor. De asemenea, stimuleaza digestia, previne constipatia, combate diareea si ajuta la echilibrarea florei intestinale, datorita continutului bogat in probiotice.

Iaurtul poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni, insa unii pediatri recomanda introducerea lui mai tarziu, dupa varsta de 10 luni, din cauza riscului de intoleranta la proteinele din lapte. Este important de mentionat ca iaurtul pentru copii nu trebuie sa contina indulcitori, colorant sau conservanti, ci sa fie cat mai simplu. Acest lucru este valabil in cazul tuturor copiilor, indiferent de varsta. Iarturile cu fructe contin zahar si diverse combinatii de arome si chimicale de care ar trebui sa ii ferim pe cei mici, cat de mult putem.

Ovaz
Foto: pixabay.com

Ovazul este considerat un superaliment, pentru ca furnizeaza cantitati importante de carbohidrati complecsi de care cei mci au nevoie in perioada de crestere. Ovazul contine vitamine, proteine, fibre si magneziu, care confera energie si stimuleaza sistemul imunitar.

Citeste si: 5 motive pentru care ne place ovazul

Mancand ovaz, putem preveni infectii bacteriene si viroze respiratorii. De asemenea, antioxidantii din aceste cereale protejeaza vasele de sange.

Mai mult decat atat, ovazul este un aliment excelent si pentru mamele care alapteaza, intrucat poate stimula lactatia si creste depozitul de lapte matern. In plus, datorita continutului bogat in fier, ovazul combate anemia feripriva, una dintre problemele cu care se confrunta multe mamici care alapteaza.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s