Daca ai o alimentatie echilibrata, e destul de greu sa ramai fara proteine. Dar iata cazurile in care organismul tau simte aceasta deficienta si ce semne iti da pentru a-l ajuta.
Partea buna este ca orice regim alimentar ai avea, fie ca mananci carne, fie ca esti vegetarian/a sau vegan/a, natura ofera numeroase produse pline de proteine. Iar aceste substante sunt extrem de necesare, intrucat ne ofera energie, ne ajuta corpul sa se refaca si sa se mentina.
Ce categorii de oameni pot avea prea putine proteine in organism?
- Oamenii in varsta – Pe masura ce imbatranim, digestia si abilitatea de a folosi proteinele este tot mai putin eficienta.
- Atletii – Ei ard mai multe calorii si au nevoie de mai multe proteine pentru a-si forma masa musculara.
- Oamenii stresati – Hormonii de stres cresc riscul de atrofiere a muschilor si a tesuturilor, atat in ceea ce priveste stresul fizic, cat si in caz de stres emotional.
- Cei care se refac dupa o boala sau un accident – O persoana aflata in procesul de vindecare necesita cam de doua ori mai multe proteine decat in mod normal.
- Cei care urmeaza un program de slabire – Te poate surprinde, dar, chiar daca esti la dieta, ai nevoie de proteine, pentru a evita o prabusire cauzata de epuizare.
- Cei cu probleme digestive – Foarte multi oameni au probleme cu digerarea proteinelor, ceea ce poate duce la o scadere a imunitatii, ingrasare si, paradoxal, o deficienta de proteine. Pentru o digestie corecta a proteinelor, este nevoie sa ai un nivel potrivit de acid clorhidric in stomac.
Cate proteine ar trebui sa mananci?
Daca organismul tau nu are parte de suficiente proteine, asta inseamna ca, probabil, nu mananci necesarul caloric, ca urmezi un regim care nu ti se potriveste sau ca ai un dezechilibru in sistemul digestiv.
Daca mananci prea putine calorii, corpul tau va folosi proteinele care intra pentru a te energiza, in loc sa lucreze si la masa musculara, imunitate etc.
O persoana obisnuita are nevoie sa consume cel putin 0,36 grame de proteine pe jumatate de kilogram de greutate corporala. In alte cuvinte, pentru o persoana la 68 kg, este nevoie de un consum de cel putin 55 de grame de proteine pe zi.
Dar aceasta cantitate depinde si de alti factori, precum: nivelul de stres, cat de activ esti din punct de vedere fizic, varsta, masa musculara, starea de sanatate.
Daca ai impresia ca semnele de mai jos ti s-ar putea aplica si tie, inainte de a lua vreo decizie, este important sa consulti si un nutritionist, pentru a afla daca, intr-adevar, ai o carenta de proteine.
Semne ca nu ai suficiente proteine in organism
- Pofte de mancare constante – Daca simti mereu nevoia de o gustare intre mese, s-ar putea sa fie vorba de un regim cu multe calorii si zaharuri, dar putine proteine. Proteinele echilibreaza nivelul de zaharuri din sange, anuland astfel nevoia de gustari. [Vezi si: 10 motive pentru care iti este mereu foame]
- Dureri musculare si ale articulatiilor – Cum spuneam mai sus, cand corpul tau foloseste proteinele primite pentru a suplimenta lipsa de calorii, muschii au de suferit.
- Vindecare greoaie – Pentru o vindecare si o reconstruire a celulelor, tesuturilor si pielii si pentru imunitate avem nevoie de o cantitate potrivita de proteine.
- Probleme cu parul, pielea si unghiile – Cand iti cade parul, cand unghiile ti se rup usor si iti tot apar pielite care se desprind – acestea sunt semne ca ai putea avea o deficienta de proteine in organism. [Vezi si: Cum sa ai unghii mai sanatoase]
- Retentia lichidelor – Proteinele joaca un rol important in a avea grija sa nu se acumuleze prea multa apa in tesuturi. Daca iti simti picioarele si gleznele umflate, s-ar putea sa nu ai destule proteine in alimentatie.
- Te imbolnavesti des – Lipsa de proteine duce la o slabire a sistemului imunitar.
- Ai mintea in ceata, nu te poti concentra – Cand nu te poti concentra prea mult, inseamna ca, din nou, ai prea multe zaharuri in sange si prea putine proteine. [Vezi si: Motivul de oboseala neprevazut]
Ce este de facut?
Daca mananci multe produse procesate, cu multe calorii si zaharuri, inlocuieste-le cu alimente precum carne proaspata, peste, lactate, oua, cereale integrale, fructe si legume.
[Vezi si: De unde iei proteine de calitate?]
Exista foarte multe proteine si in plante. Daca esti vegan/a, surse bune de proteine sunt lintea, soia, fasolea, nucile, semintele si fructele.[Vezi si: Proteine pentru vegetarieni]Daca crezi ca este de vina nivelul de acid clorhidric din stomac, mergi la un medic sau la un nutritionist, pentru a-ti recomanda un regim alimentar potrivit.De asemenea, cauta sa reduci stresul din viata ta.Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy