5 stiluri de parenting de evitat

Fiecare parinte are propriile idei despre cum sa isi creasca micutul si combina diverse metode, in functie de situatie. Ai grija, insa, sa nu pici prea mult intr-unul din urmatoarele stiluri de parenting.

Cu totii vrem sa crestem copii sanatosi, fericiti, cu un viitor stralucit inainte. Dar drumul pe care fiecare il parcurge este foarte diferit de la o familie la alta.

Ca regula generala, tindem sa evitam extremele. Insa, personalitatea, propria copilarie, convingerile isi spun cuvantul mai devreme sau mai tarziu. Astfel, riscam sa ajungem intr-una din situatiile de mai jos.

Stiluri de parenting de evitat

Iti prezentam 5 stiluri de parenting de evitat si sfaturi despre cum sa le ajustezi, in functie de situatie:

1. Cand te bazezi pe instinct

Adica, daca refuzi informatiile venite de la specialisti in parenting, doctori sau psihologi, fie sub forma de carti, conferinte sau consultatii, preferand sa te bazezi pe intuitie si pe experienta din propria copilarie.

Ce spui: „Pe mine m-a batut mama cand eram mic si am crescut foarte bine.”

Iti suna cunoscut? Este parintele care considera ca este in regula sa isi creasca micutul asa cum a fost el insusi crescut, fara o alta baza de parenting.

Insa, multe dintre amintirile legate de propria copilarie pot fi incetosate. Cel mai probabil, ai lasat in urma experientele negative si te-ai concentrat pe amintirile placute. Sau ai facut asocieri gresite intre o experienta negativa (de exemplu, pedeapsa) si una pozitiva (de exemplu, o nota buna). Ca urmare, iti cresti copilul pe principiile parintilor tai si nu mai consideri necesare alte informatii (sau chiar le vezi ca pe un atac la valorile familiei).

Sfat: Ramai cu mintea si sufletul deschise la idei noi, pastreaza-ti spiritul critic si alege din informatiile primite ce crezi ca se potriveste familiei tale. Nu trebuie sa citesti tot ce este nou sub soare sau sa mergi la toate conferintele. Nici nu ai timp. Dar accepta ce vine spre tine.

[Vezi si: Cum se transforma experientele parintilor in pedepse pentru copii]

2. Cand esti prea indulgent

Iti iubesti copiii si iti doresti sa te iubeasca si ei la fel de mult. In consecinta, te gandesti sa le „castigi” dragostea prin lipsa oricaror reguli, limite sau responsabilitati. Acest stil se mai numeste si parenting permisiv si este caracterizat de o indulgenta exagerata, din dorinta parintelui de a evita orice fel de conflict cu al sau copil.

Ce spui: „Eu nu voi fi ca parintii mei. Eu vreau sa fiu cel mai bun prieten al copilului meu”

Este in regula sa vrei sa eviti pedepsele si sa preferi o comunicare sincera cu micutul tau. Este chiar recomandat. Insa, de aici pana la a elimina orice fel de reguli e o cale lunga. Ce-i drept, indulgenta in cresterea copilului ii permite micutului sa isi dezvolte creativitatea. Insa, copilul care creste fara reguli ajunge adultul care nu respecta autoritatea si care crede ca totul i se cuvine.

Sfat: Negociaza regulile in familie, reguli dupa care se ghideaza toti membrii. Stabileste limite care ii permit copilului sa exploreze si sa experimenteze, dar care il apara de pericole. Ofera-i responsabilitati copilului, nu il feri de atributii.

[Vezi si: Copilul fara limite si dragostea de parinte]

3. Cand esti prea autoritar

Daca trebuie sa ai mereu ultimul cuvant, crezi ca pedepsele sunt cea mai buna solutie si ceri respect prin vorbe si nu prin fapte, esti un parinte autoritar.

Cei care se incadreaza in acest tip de parenting considera ca, daca sunt indulgenti fata de greselile copiilor, ii rasfata pe cei mici. Acesti parinti nu le ofera copiilor prea multe libertati si au asteptari exagerat de mari.

Ce spui: „Cand o sa fii la casa ta, atunci poti sa vorbesti.”

Sfat: Ofera-i copilului tau libertatea de a alege, dintr-o serie de optiuni pe care i le oferi. Aminteste-ti ca pedeapsa nu functioneaza pe termen lung. Ai incredere ca puiul tau intelege ce vrei de la el si lasa portile deschise comunicarii.

[Vezi si: Cum justifica abuzul mamele din Romania]

4. Cand esti neglijent

Pentru ca nu iti faci timp de ei, iti lasi copiii in fata televizorului, in timp ce tu iti termini treburile. Cand iesiti impreuna in parc, stai pe telefon in loc sa iti urmaresti copilul cum se joaca sau sa te uiti la ce vrea sa iti arate. Desi ii indeplinesti nevoile fizice, cele emotionale sunt lasate intr-un plan indepartat.

Ce spui: „Nu am timp acum! Nu vezi ca lucrez?”

Neglijenta este o forma de abuz emotional, de care nu se vorbeste suficient. Acest stil de parenting este cam cel mai nociv de pe lista. Copilul are nevoie de timpul tau, de atentia ta si de dragostea ta, pentru o dezvoltare armonioasa. Cei care sunt neglijati de parinti ajung sa aiba probleme in formarea relatiilor sanatoase in viitor.

Sfat: Stim ca iti iubesti copilul. Tot ce trebuie sa faci este sa ii arati asta. Iar acest lucru este simplu de realizat: in momentul in care petreceti timp impreuna, ofera-i toata atentia ta. Nu te gandi la grijile de la serviciu, nu te uita peste e-mailuri, ci doar fii prezent in acel moment, impreuna cu micutul tau.

[Vezi si: 5 metode de a avea parte de mai mult timp in familie]

5. Cand esti prea protector

Parintii care isi protejeaza excesiv copiii mai sunt denumiti si parinti „closca” (pentru ca isi cocolosesc puii prea mult) sau parinti „elicopter” (pentru ca planeaza mereu in jurul copiilor lor). Cei care se afla in aceasta categorie sunt cei care raspund mereu in locul copiilor lor, intervin in activitatile si relatiile celor mici.

Ce spui: „Nu te va iubi nimeni la fel de mult ca mine.”

Desi este normal sa iti protejezi copilul, in momentul in care faci totul pentru el, ii impiedici independenta. Oricat nu ai vrea sa accepti asta, de cand se naste, copilul tau face pasi, mai mici la inceput, spre propria independenta.

Sfat: Tine minte ca nu poti fi tot timpul cu micutul tau, dar ai incredere ca stie ce face. Accepta ca se va juli, ca se va supara, ca va avea dezamagiri, dar si ca va sti sa se ridice atunci cand cade.

[Vezi si: Esti un parinte protector sau permisiv?]

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s