Prietenii nostri de la Scoala de Bani BCR revin catre voi cu seria de sfaturi saptamanale de la specialistii implicati in campania #unsfatpezi si ne incurajeaza sa fim responsabili si dupa relaxarea restrictiilor.
Important e sa ne protejam sanatatea noastra si a celorlalti si sa facem tot posibilul sa iesim din aceasta pandemie mai emaptici, mai atenti la nevoile noastre si ale celor din jur. Impreuna putem trece peste orice perioada dificila!
Ne protejam inteligent
Ne protejam inteligent! Folosirea mastilor faciale in interiorul spatiilor publice poate fi utila, dar este eficienta doar daca este insotita de pastrarea distantei fizice si de igiena mainilor. (Dr. Vlad Mixich, expert in politici de sanatate)
Fiti blanzi cu trairile voastre
Probabil ca data cea mai asteptata a acestei primaveri este 15 mai. incepand cu aceasta zi, vom avea ocazia de a revenim, putin cat putin, la normalul care descria existenta noastra inainte de marea pandemie de coronavirus. Vom putea iesi din casa fara declaratii, ne vom putea relua rutinele de infrumusetare si vom avea din nou libertatea de a merge in parcuri si muzee. insa aceasta ultima saptamana pe care o mai avem de trecut s-ar putea dovedi una dintre cele mai dificile. Iata care sunt recomandarile mele, pentru a-i face fata cu bine: 1) Fii constient de ceea ce simti si indrazneste sa ramai in contact cu emotiile tale, fara sa le judeci si fara sa le eviti (acestea apar cu un motiv si merita atentia ta). 2) Recunoaste ca nu esti singurul care traieste astfel de emotii, ca intreaga omenire trece printr-o situatie asemanatoare, prin urmare experienta actuala este una colectiva. 3) Fii cat mai bland cu tine si trairile tale – utilizeaza o mantra de genul „Ma iubesc si ma accept asa cum sunt” sau repeta pe o tonalitate cat mai calda „Fie ca eu sa fiu sanatos”, „Fie ca eu sa traiesc in pace”, „Fie ca eu sa fiu bine”. Toate aceste formule pot parea „apa de ploaie” la prima vedere, dar studiile de specialitate ne-au confirmat ca starea de prezenta constienta, recunoasterea experientei umane si autocompasiunea sunt elementele ce fac diferenta intre oamenii care raman cu sechele emotionale si psihologice dupa o experienta dificila si aceia care reusesc sa-si revina fara traume. Fie ca noi toti sa traim in pace, fie ca noi toti sa revenim sanatosi la viata obisnuita!” (Gáspár György, psiholog clinician)
Amanarea ocaziei de consum duce la o bucurie mai mare
Amanarea ocaziei de consum duce la o bucurie mai mare. Asa ca propune-ti ca in urmatoarele doua luni doar sa pui „dorintele” in cosul de cumparaturi, fara sa le si cumperi, sa pui deoparte bani pentru achizitia lor, iar peste doua luni sa iti faci o bucurie mica si sa-ti cumperi lucrul sau lucrurile pe care ti le-ai dorit (Nicoleta Deliu, coordonator scoala de Bani)
Paza buna trece primejdia rea
Daca nu iei masuri sa iti protejezi computerul, devii o tinta pentru atacurile cibernetice. Hackerii cauta vulnerabilitati in sistem iar daca datele tale sunt protejate sunt mari sanse sa fii lasat in pace si atacul sa fie abandonat. Pentru a nu deveni o victima sigura, trebuie sa ai grija sa faci constant update-ul la software si la patch-urile de securitate, sa iti configurezi setarile de siguranta pentru sistemul de operare si browserele de internet si sa ai un antivirus. (Alin Iftemi, Head of Business @Modex)
Calendar personal de natura
Stiti cumva cand a nins prima oara anul trecut? Dar cat de des a plouat? Mai tineti minte cand au inflorit castanii? Cand au aparut primele cirese? Chiar, mai intai infloreste liliacul sau salcamul? Ei bine, anul viitor veti sti toate acestea, daca veti incepe chiar acum sa scrieti un calendar personal despre ce va bucura in natura. Asa veti fi mai atenti la ce se intampla in jurul vostru in natura iar acest lucru va va detensiona. in plus, copiii vor invata alaturi de voi calendarul plantelor. si, daca veti dori in viitor sa va amenajati o mica gradina, veti sti exact ce anume sa saditi astfel incat sa aveti mereu un colt in floare. (Cristina Andone, scriitor, trainer de creativitate)