5 sfaturi ca sa nu-ti pierzi increderea in tine ca mama

Uneori, rolul de mama poate parea covarsitor si este posibil sa te indoiesti de capacitatile tale de parinte. Iata, asadar, 5 sfaturi pentru a-ti reda increderea in tine insati.

Psihologul Roxana Puiu, trainer la Scoala Parintilor Buni si mama a trei baieti, ne asigura ca nu este nimic in neregula cand o mama face urmatoarele:

Isi ia o pauza. Nu se prabuseste lumea daca duce copiii, din cand in cand, sa manance in oras. De asemenea, fa-ti timp si pentru tine insati, chiar daca este vorba de o jumatate de ora. Daca iti faci timp de relaxare, vei fi mult mai prezenta in relatia cu copilul tau si vei avea mai multa energie pentru a-i dedica atentia ta in timpul petrecut impreuna.

Are incredere in propriul instinct matern. Nimeni nu-si cunoaste copilul mai bine decat mama. Daca ea crede ca e ceva in neregula cu copilul, sunt sanse mari sa aiba dreptate. Increderea in fortele proprii este extrem de importanta atat pentru tine, ca parinte, cat si pentru dezvoltarea copilului.

Spune „Nu”. Daca rezista sa isi ia sarcini suplimentare la serviciu sau sa-si asume diverse activitati de voluntariat, acea mama va fi rasplatita pe deplin cu clipe nepretuite si irepetabile, alaturi de copilul care creste vazand cu ochii. Invata sa nu faci lucruri din obligatie si, pe cat posibil, sa derulezi activitati care iti fac placere.

Nu accepta lipsa de respect din partea copilului. O mama nu trebuie sa lase copilul sa-i raspunda nepoliticos sau jignitor. Nu trebuie sa ii permita copilului sa facă asa cu nimeni, de fapt. Daca copilul o face, ii spune acestuia ca ea nu va tolera asa ceva.

Implică familia extinsa in planul de crestere a copilului. Degeaba se straduieste mama sa creasca copilul intr-un fel, daca ceilalti membri ai familiei nu-i sunt alaturi sau folosesc alte stiluri parentale. De exemplu, atunci cand copilul greseste – daca mama ii explica de ce nu a fost bine ce a facut, dar bunica il pedepseste fara sa ii spuna nimic, micutul va primi mesaje contradictorii. Sotul, bunicii, bona si alti adulti care intra in contact cu cel mic trebuie sa stie ce valori si ce comportament vrei sa ii inculci copilului, pentru a coopera si a nu darama ceea ce vrei tu sa construiesti pentru viitorul lui ca persoana.

Citeste mai multe sfaturi de la Scoala Parintilor Buni la www.educatiaazi.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s