GSK Consumer Healthcare si Smile Train, cel mai mare ONG international specializat in ajutorarea copiilor cu despicatura de buza si palat, au demarat in primavara acestui an un parteneriat strategic, la nivel global, pentru a sustine operatii si tratamente integrate pentru copiii afectati de despicatura de buza si/sau de palat din peste 90 de tari, inclusiv in Romania.
Partile implicate in campanie isi propun realizarea prin intermediul acestui program, a cel putin 13.500 de operatii gratuite, sigure si de calitate, in decurs de cinci ani.
Obiectivele programului au in vedere noi oportunitati de colaborare institutionala si non-institutionala cu autoritatile si societatea civila, contributia activa la imbunatatirea vietii copiilor care sufera de aceasta afectiune, prin asigurarea tratamentului si eliminarea stigmatului cu care acestia se confrunta, cresterea gradului de constientizare in randul publicului larg si al specialistilor.
„Multi dintre copiii nascuti cu despicatura de buza şi/sau palat nu sunt tratati pentru ca parintii nu cunosc intotdeauna ce optiuni de tratament sau finantare pot accesa. Suntem onorati sa facem parte din acest proiect si sa contribuim, pe cat posibil, la imbunatatirea vietii copiilor care sufera de aceasta afectiune si la cresterea gradul de constientizare in randul parintilor copiilor afectati in privinta optiunilor de tratament disponibile, dar si al specialistilor din domeniul sanatatii orale. Eforturile tuturor celor implicati in campanie au sustinut finantarea operatiilor chirurgicale necesare, precum si trainingul echipelor medicale care au grija de acesti pacienti. Facem pasi importanti, alaturi de partenerii nostri, in directia de a crea cadrul si oportunitatea necesare pentru ca fiecare copil nascut cu despicatura de buza şi palat sa fie tratat in siguranta si cat mai curand posibil.”, a declarat Nigel Stephenson, General Manager GSK Consumer Healthcare Romania & Moldova.
Fondurile stranse in cadrul campaniei „Zambetele schimba vieti” sunt folosite pentru sustinerea programelor Smile Train, inclusiv cele desfasurate la Spitalul Clinic de Copii „Maria Sklodowska Curie” din Bucuresti si pentru achizitia de aparatura chirurgicala performanta folosita in operatiile de corectie, acoperirea costurilor de participare a doctorilor in cadrul unor workshop-uri online internationale de specializare in ceea ce priveste tratamentul pacientilor inainte si dupa corectia chirurgicala a despicaturii de buza si/sau palat, achizitia de aparate ortodontice si sustinerea tratamentului postoperator pentru pacienti.
„Spitalul Clinic de Copii Maria Sklodowska continua sa ne fie partener strategic in Romania. Ne dorim foarte mult sa semnam si alte parteneriate institutionale si non-institutionale, ramanem deschisi dialogului. De asemenea, ne dorim sa crestem ponderea serviciilor medicale oferite de catre spital pacientilor cu despicatura de buza sau palat. Continuam sa investim in educatie si programe chirurgicale si non-chirurgicale menite sa ajunga la pacientii din toate colturile tarii, pentru a transforma cat mai multe vieti ale micilor pacienti romani si ale familiilor acestora.”, a completat Shannon Lambert, Vice President & Regional Director, Americas & Europe Smile Train.
Specialistii spun ca principala provocare pentru familiile pacientilor este accesul limitat la centrele de tratament de stat din tara, numarul medicilor specializati fiind prea mic pentru gestionarea numarului mare de cazuri.
Tratarea acestei conditii in sistemul privat de sanatate este greu de sustinut de catre familiile cu venituri medii sau reduse, intrucat tratamentul ortodontic nu este subventionat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Initiatorii campaniei isi doresc sa sustina eforturile financiare ale familiilor pacientilor, inclusiv pentru tratamentul ortodontic necesar ulterior interventiei chirurgicale, tratament care trebuie continuat pana la varsta de 18 ani.
„Campania a fost primita foarte bine de catre specialisti, ne bucura tare mult ori de cate ori avem sansa de a contribui la imbunatatirea calitatii ingijirii medicale a copiilor cu despicatura de buza si/sau de palat. Am efectuat in perioada 2020-2021 aproximativ 80 interventii chirurgicale de corectie a defectelor de buza si/sau de palat, cu sprijinul Smile Train. Desi avem o reducere semnificativa a interventiilor determinata de pandemie, inainte de pandemie operam in clinica in jur de 120-150 interventii/an, estimam o crestere consistenta a acestora, in anii ce vor urma. Beneficiile sunt enorme si ofera sansa unei vieti normale (aspect satisfacator al fetei, calitate buna a vorbirii, respect de sine etc.).”, a afirmat Conf. Univ. Dr. Radu Spataru, Director Medical al Spitalului Clinic pentru Copii Maria Sklodowska Curie.