„Saptamanalul de tranzitie” Dilema veche a implinit joi, 22 ianuarie, 22 de ani. Revista a fost sarbatorita in cadrul unui eveniment organizat la Galeriile Artmark.
La aniversare au participat membrii redactiei de ieri si de azi, colaboratori ai revistei si nume importante din lumea culturala.
Actualei echipei editoriale – Andrei Plesu (director fondator), Mircea Vasilescu ( redactor-sef), Andrei Manolescu (redactor-sef adjunct), Marius Chivu, Luiza Vasiliu, Matei Martin, Adina Popescu, Iaromira Popovici, Dan Stanciu, Ana Maria Sandu, Cristian Ghinea, Stela Giurgeanu, Dana Calinescu, Matei Plesu, Ruxandra Mihaila, Adrian Damian, Cristina Stefan – i s-au alaturat cei care au fost aproape de spiritul revistei si au semnat de-a lungul timpului in paginile ei: Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Alexandru Andries, Ilies Campeanu, Sever Voinescu, Ovidiu Nahoi, Liviu Papadima, Eugen Istodor, Luca Niculescu, Bogdan Ghiu, Iulian Comanescu, Teodor Baconschi, Augustin Ioan, Cezar Paul-Badescu si altii.
In cadrul evenimentului aniversar s-au acordat, pentru prima data, Premiile Dilema veche, care vor recompensa „fie oameni care ne pun pe ganduri, fie personaje care fac ca lucrurile sa mearga inainte, fie si una, si alta”, a declarat redactorul-sef al revistei.
Castigatorii de anul acesta al premiilor Dilema veche au fost:
- Paul Balogh si Cristian Dinu, parteneri si fondatori ai companiei Readforward, dedicata proiectelor educationale digitale – Premiul pentru antreprenoriat creativ
- Mirel Banica, cercetator la Institutul de Istoria Religiilor si colaborator al revistei, care anul trecut a lansat cartea „Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor in Romania contemporana” – Premiul pentru cercetare
- Radu Cosasu, scriitor si gazetar de marca, cel care a dat numele Dilema, la infiintarea revistei – Premiul „Omul cu dileme”
Andrei Plesu a subliniat ca „omul cu dileme” „e cel care nu umbla cu absolutul acolo unde nu e cazul, in materie de strategii sau de valori […] reflecteaza inainte de a decide ceva si, inainte de a reflecta, are calmul celui care stie ca lumea e complexa si are multe aspecte”.
După 22 de ani de existenta pe piata editoriala romaneasca, Dilema veche e mai mult decat o revista. Inseamna dezbateri, conferinte, un festival care ii poarta numele, organizat in fiecare an la Alba Iulia, si o comunitate de oameni care au crescut si s-au format in spiritul dilematic.