Peste 15.000 de elevi din invatamantul preuniversitar din intreaga tara au participat anul acesta la evenimentul Global Money Week in Romania, organizat de Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), in baza parteneriatului incheiat cu fundatia olandeza Child and Youth Finance International, lider mondial in educatie financiara. Circa 235 de scoli si gradinite din Romania si 440 de coordonatori, cadre didactice, au raspuns pozitiv invitatiei lansate de APPE tuturor Inspectoratelor Școlare Judetene din tara, precum si Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucuresti.
Sub directa coordonare a dascalilor implicati, timp de o saptamana, cei 15.000 de elevi au participat la conferinte/simpozioane pe teme de educatie financiara, au vizitat Muzeul Bancii Nationale a Romaniei, sucursale teritoriale ale bancii centrale sau diverse alte institutii financiar –bancare, care activeaza pe teritorul Romaniei sau le-au deschis usile bancherilor interesati de educatie financiara. ”Temele practice au fost foarte apreciate de elevi, impreuna cu profesorii acestia punand laolalta cunostintele accumulate in orele de eduatie financiara,dar si creativitatea si ingeniozitatea varstei in scop nobil”, a declarat Ligia Georgescu- Golosoiu, doctor in economie, Presedinte al Asociatiei pentru Promovarea Performantei in Educatie .
In multe dintre scolile participante la Global Money Week, elevii au realizat proiecte de educatie financiara – au organizat targuri unde au promovat si oferit spre vanzare produse artizanale – felicitari, martisoare, picturi, etc, realizate de acestia. Elevii s-au ocupat nu doar de organizare ci si-au folosit si cunostintele de educatie financiara dobandite, calculand preturi de vanzare, stabilindu-si inclusive marje de profit. Castigurile realizate astfel vor fi utilizate, apoi, pentru dotarea claselor, achizitia de carti pentru acei copii care nu dispun de resurse financiare.
Altii au realizat afise pentru a incuraja economisirea, au mesterit pusculite, au scris compuneri pe tema economisirii, filmulete pe tema banilor dar si a monedelor noi, precum bitcoin. Cele mai bune lucrari ale elevilor romani au fost incluse in newsletter-ul official al fundatiei olandeze, in care Romania a avut posibilitatea sa publice.
Global Money Week a coincis cu prima etapa a concursului national Olimpiada Micilor Bancheri
In contextul Global Money Week in Romania, Asociatia a organizat si prima etapa, locala, a Olimpiadei Micilor Bancheri, concurs national pe teme de educatie financiara, ajuns anul acesta la a cincea editie. Unul din zece elevi inscrisi in programul de educatie financiara desfasurat de Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), impreuna cu Inspectoratul Școlar Prahova, vrea sa castige trofeul ”Micul bancher al anului 2018”. La cea de-a cincea editie a concursului national de educatie financiara destinat elevilor din invatamantul primar, s-au inscris 4.000 de elevi din cei peste 40.000 care urmeaza cursurile de educatie financiara initiate de Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie.
”Cresterea de la un an la altul atat a numarului de elevi inscrisi la cursurile create de Asociatie, dar si la Olimpiada micilor bancheri demonstreaza fara doar si poate ca deja educatia financiara a depasit bariera unei discipline optionale in scoala romaneasca si devine o necesitate de la un an la altul. Suntem bucurosi ca si pentru aceasta editie am gasit deschiderea necesara pentru a asigura finantarea proiectului si recompensarea performantei – profesori si elevi premianti deopotriva”, a declarat Ligia Georgescu Golosoiu, Presedintele Asociatiei pentru Promovarea Performantei in Educatie.
La concursul din acest an, s-au inscris peste 130 de cadre didactice, reprezentand 34 de judete. “Fiind centenarul Marii Uniri, la editia din acest an, vor participa si copii din Republica Moldova. Sunt convinsa de efectele benefice ale acestui program pe termen lung la nivelul intregii societati romanesti”, a declarat Ligia Georgescu- Golosoiu, doctor in economie, Presedinte al Asociatiei pentru Promovarea Performantei in Educatie si initiator al proiectului de educatie financiara.
Competitia se va derula in mai multe etape, pe modelul concursurilor scolare clasice, obiectivul fiind si imbinarea formalului (scoala), cu non-formalul (vizita la o banca) si a predarii interdisciplinare– cunostintele de educatie financiara sunt imbinate cu notiuni de matematica, desen, istorie, antreprenoriat etc.
Dupa prima etapa, din cei 4.000 elevi, au ramas in concurs cca 390 elevi, care vor trebui sa realizeze in perioada urmatoare un proiect de educatie financiara.
Olimpiada Micilor Bancheri este un proiect, premiat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu ocazia deschiderii Anului bursier 2018, ca fiind “cea mai buna initiativa educationala pe piata de capital in 2017”, care incurajeaza creativitatea si inovatia, gandirea logico-matematica, dincolo de verificarea cunostintelor de educatie financiara dobandite la clasa, cu ajutorul manualelor de educatie financiara puse la dispozitie, gratuit, de catre Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie.