În primii ani de viață, sănătatea copiilor poate fi pusă la încercare, de la afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema și erupțiile cutanate, până la răceală, alergii, dureri de burtă, de urechi, de gât, nas înfundat. Nu-i de mirare, având în vedere că sistemul lor imunitar este incomplet dezvoltat. Mai mult de-atat, copiii foarte mici sunt mult mai sensibili la elemente iritante din aer, precum praful, părul de animale, polenul și fumul.
Așadar, există numeroși factori care ar putea să creeze disconfort și agitație celui mic. Ne concentrăm pe soluții, suntem atenți la fiecare simptom și manifestare a bolii și, cel mai important, nu intrăm în panică. Nici măcar atunci când copilul este răcit și abia reușește să respire. Pe deasupra, tusea îl împiedică să se odihnească, iar durerea în gât îi alungă și cea mai mică urmă de poftă de mâncare.
Care-i planul de bataie?
Cele două tipuri de congestie care afectează copilul sunt congestia nazală și cea toracică, prima însă, fiind cea mai frecventă. Nas ce curge sau nas infundat sunt principalele simptome. Pot apărea și:
• Respirația zgomotoasă
• Sforăit
• Tuse
Dacă congestia bebelușului este în piept, înseamnă că există lichid în plămâni sau în căile respiratorii. Acest tip de congestie poate fi înfricoșător, însă, nu vă neliniștiți, mai ales că în cazul copiilor mici, acesta apare mult mai rar.
Trei sunt lucrurile pe care le țintim, când ne luptăm cu congestia nazală, cu tusea si cu durerile în gât: să-i ajutăm să respire ușor, să atenuăm durerea și să grăbim vindecarea.
Iată 13 moduri simple prin care ne putem pune în aplicare planul:
1) Mențineți copilul hidratat
Hidratarea este vitală, mai ales că știm cât de repede se deshidratează un copil mic. Lichidele pot ajuta la eliminarea mucusului în exces sau a altor substanțe care blochează sinusurile bebelușului. Să oferim copilului lichide cât mai multe este o condiție necesară, dacă vrem să grăbim vindecarea.
2) Eliminați iritanții din mediul de viață al copilului
Polenul, praful, părul de animale sunt elemente care pot să îi producă disconfort celui mic. Așa pot să apară alergiile, iar cel mai bun mod de a-l proteja este să eliminăm toți acești factori din calea lui. Camera trebuie aerisită, casa curată și nu uitați: când bate vântul, lăsați ferestrele închise. Dacă micuțul tău pare extrem de sensibil, ia în considerare achiziționarea unui filtru de aer .
În plus, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă împrospăta casa, alegeți produse care nu sunt iritante.
4) Curățați nasul cu soluții saline
Nimic nu ajută mai bine un nas înfundat decât picăturile saline. Doar una sau două picături pe nară și vor face minuni. Soluția salină va ajuta la îndepărtarea mucusului, elibereaza sinusurile, permițând copilului să respire ușor.
5) Folosiți un umidificator
Aerul uscat poate fi tare păcătos, mai ales în cazul în care copiii sunt răciți, au nasul înfundat și durerea de gât s-a instalat deja. Astfel, un umidificator pare o soluție minunată, mai ales dacă el este folosit în timp ce micuțul doarme.
6) Băile calde, o plăcere pentru copii
Cui nu-i place o baie caldă? Copilului tău, cu siguranță, îi va face foarte bine. Îl liniștește și îi și desfundă nasul, ba chiar și durerea de gât este ameliorată. Atenție! Stați într-o baie cu aburi doar trei până la cinci minute o dată. Dacă devine prea cald, este timpul să opriți sesiunea de saună.
7) Eliminați mucusul cu un aspirator nazal
Aspiratoarele nazale sunt o modalitate excelentă de a te ajuta să scapi de excesul de mucus al bebelușului. Aspiratorul nazal folosește sucțiunea pentru a elimina secrețiile nazale, exact ca o pompă, fără să producă un disconfort major copilului.
8) Încurajați copilul să doarmă cu capul ridicat.
După vârsta de doi ani, copilul poate utiliza în siguranță o pernă pentru dormit, care devine foarte utilă în ameliorarea simptomelor nasului înfundat. Explicați-i celui mic că va respira mai bine, dacă va dormi cu capul menținut mai sus decât restul corpului, sprijinit pe perna de somn.
9) Tratați durerea de gât
Nasul înfundat, durerile în gât, toate ajung să chinuie copilul când răceala începe să își facă de cap. Pe lângă decongestionarea nasului, nu uitați să tratați și gâtul. Inflamația și iritația musai trebuie eliminate, dacă vrem să accelerăm vindecarea. Pe lângă ceaiuri calde și mâncăruri ușoare, este nevoie să apelăm și la un remediu ce calmează și tratează durerea în gât. Un dispozitiv medical, ce are la bază ingrediente naturale și care poate fi folosit la copiii mici începând cu vârsta de un an, este exact ceea ce trebuie. Aspecton Junior antitusiv, cu extract de mușchi islandez, calmează tusea uscată iritativa, efectele benefice fiind vizibile imediat. Acționează rapid și eficient și mai cu seamă, preîntâmpină agravarea simptomelor. Apecton Junior antitusiv este un sirop ce atenuează tusea, fără a o bloca și formează o peliculă protectoare pe mucoasa cavității bucale și faringiene. Este bine tolerat si poate fi combinat cu expectorante sau alte medicamente pentru răceală. Bine de știu, este hidratant și liniștitor, nu contine zahăr, alcool sau conservanți, este fără lactoză sau gluten.
Să nu ne lăsăm copleșiți de încercările chinuitoare ale copiilor de a respira sau de a mânca. Cu răbdare și cu multă grijă față de remediile administrate, starea celor mici va fi vizibil îmbunătățită. Iar zambetele lor vor umple iar cu lumină inimile noastre.