10 metode de a-i creste copilului stima de sine

Stima de sine este o calitate care se construieste in timp, nu innascuta. Iata cum iti poti ajuta copilul sa capete mai multa incredere in propriile forte.

Ca parinti, ne petrecem atat de mult timp instruind copilul sa fie cuminte, sa manance tot din farfurie, sa isi faca temele, sa ia note bune etc. Insa cat timp acordam nevoii copilului de a-si construi stima de sine?

Daca, din dorinta de a-ti proteja puiul, incerci sa faci totul in locul lui sau sa il ajuti in tot ceea ce face (legat sireturile, turnat apa in pahar, spalatul farfuriilor si altele), este momentul sa te gandesti daca chiar il ajuti. Oare faptul ca vrei sa il feresti de greutati sau sa il ajuti sa isi completeze sarcinile nu il tine pe loc, in loc sa il provoace sa inainteze?

Incearca sa schimbi putin abordarea, lucrand in familie, cot la cot cu micutul tau, cu urmatoarele metode pentru cresterea stimei de sine.

Nu rade niciodata de ideile sale, oricat de imposibile ar parea

La fel ca tine, si copilul tau vrea sa fie luat in serios. Iar cand are senzatia ca nu este luat in serios (sau ca se rade de parerile sale), ajunge sa se inchida in el insusi. Urmarea este ca, data viitoare cand va avea o idee sau o parere, oricat de buna ar fi, o va tine pentru sine, de teama sa nu mai fie umilit daca o impartaseste. Asculta-i propunerile, asculta-i argumentele si, daca nu se potrivesc situatiei respective, explica-i de ce nu pot fi folosite, dar multumeste-i pentru idei. S-ar putea ca micutul tau sa te surprinda cu o perspectiva noua si chiar cu o solutie originala.

Pune-l in situatii nemaiintalnite

Parintii mei au fost intotdeauna oameni foarte primitori. Drept care, casa noastra era mereu deschisa prietenilor de familie si cunostintelor care vizitau tara pentru prima oara. Astfel, in copilarie, am avut ocazia sa imi exersez franceza si engleza (si, implicit, stima de sine), stand de vorba cu oameni care veneau in vizita, la cina. Pentru mine erau niste necunoscuti, dar pentru parintii mei erau prieteni sau colegi. Mi-a trebuit curaj sa intru si eu in conversatii, sa particip si sa aduc ceva nou in discutii. De asemenea, nu pot sa iti spun cat ma bucuram cand gaseam un subiect comun cu altcineva si cand eram luata in serios (vezi punctul de mai sus). Provoaca-ti si tu copilul, punandu-l in tot felul de situatii necunoscute.

Lasa-l sa invete sa cante la un instrument

Atentie! Nu iti obliga copilul sa invete ceva anume, ci lasa-l sa isi aleaga un instrument muzical care il atrage. In momentul in care cel mic depune efort in aceasta directie, cand vede rezultate, cand ajunge sa cante pe scena, isi creste stima de sine.

[Vezi si: Studiul muzicii in dezvoltarea copilului]

Lasa-l sa te ajute in bucatarie

Un alt mod de a-i creste increderea copilului tau este prin a construi ceva impreuna, in familie. Poate ca nu ai intotdeauna timp de activitati de bricolaj, insa si gatitul intra la aceasta categorie. Si probabil ca gatesti aproape zilnic. Asa ca, in fiecare zi ai ocazia sa iti inviti copilul sa „construiasca” ceva cu tine. Poate sa te ajute spaland vasele si legumele, condimentand mancarea etc. Faptul ca il inviti sa te ajute in bucatarie, pentru el, inseamna ca ii acorzi incredere si ca ai nevoie de abilitatile sale.

[Vezi si: Trucuri care aduna toata familia la masa]

Sarbatoreste-i reusitele

Asta nu inseamna sa il recompensezi de fiecare data cand a facut ceva bine. Dar, in momentul in care vezi ca micutul tau depune mai mult efort decat i se cere pe o activitate, ca lucreaza la ceva care ii bucura sufletul, ca vine singur cu propunerea de a te ajuta, arata-i ca apreciezi acel plus de entuziasm. Copilul isi va da seama ca este capabil de lucruri marete, daca munceste pentru ele.

Invata ceva nou de la el

Nu lua o atitudine de superioritate, cand vine vorba de relatia cu puiul tau. Sunt multe lucruri pe care le-ai putea invata de la el, fie pentru ca le-ai uitat pe masura ce te-ai maturizat, fie pentru ca, pur si simplu, copilul tau are cu totul alta perspectiva. De exemplu, invata comenzile de la un joc video de-al sau. Sau lasa-l sa iti arate noul sau hobby.

[Vezi si: Invataminte primite de la copii]

Provoaca-i creativitatea

Foarte multi copii si adulti nu se considera creativi. De ce? Pentru ca nu au fost incurajati sa fie. Da-i ocazia copilului tau sa gaseasca solutii originale si sa vina cu idei creative. De exemplu, cand cititi impreuna, inainte sa intorci pagina, intreaba-l pe cel mic ce crede el ca ar trebui sa se intample mai departe. Astfel de intrebari, oricat de simple ar parea, au impact enorm asupra copilului.

[Vezi si: Cititul – o activitate distractiva]

Da dovada de incredere in propriile actiuni

Aminteste-ti mereu ca esti un model pentru copilul tau. De fapt, esti cel mai important model pentru el. Asadar, ajuta-l sa isi construiasca stima de sine, oferindu-te pe tine ca exemplu, prin actiunile tale.

Vorbeste cu el despre ce il deranjeaza

Si copiii au problemele lor. Daca vezi ca micutul tau are o criza de plans sau ca vrea sa faca doar invers fata de cum il rogi tu, gandeste-te ca poate ceva il supara. In loc sa il pedepsesti, stai de vorba cu el si incearca sa afli ce s-a intamplat. Ofera-i timp in familie, atentie si ascultare. Astfel, cel mic se simte inteles si isi da seama ca are si el o voce.

Lasa-l sa esueze

Sa faci fata esecului poate fi dificil, mai ales pentru cei mici. Dar din greseli invatam. Din cazaturi ne ridicam, ne scuturam si ne imbunatatim. Stima de sine a copilului depinde foarte mult de abilitatea sa de a trece cu usurinta peste esecuri. Insa, pentru a ajunge pana acolo, este nevoie sa iti lasi copilul sa incerce, sa nu te bagi peste el pentru a-l ajuta, sa nu faci lucrurile in locul lui, chiar daca stii ca nu va reusi.

[Vezi si: Copilul meu nu are incredere in sine]


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s